Chystáte sa v lete na hory? Nepodceňujte poistenie!
22. 07. 2018

Chystáte sa v lete na hory? Nepodceňujte poistenie!

V prípade, že sa vám náhodou stane úraz alebo sa stratíte a nemáte poistenie na hory, zásah Horskej záchrannej služby budete musieť uhradiť z vlastných financií. Ak sa vám dovolenka v Tatrách už teraz zdá drahá, v takomto prípade sa môže jej cena ešte niekoľkonásobne navýšiť. Zásah horských záchranárov totiž vôbec nie je lacná záležitosť.

Zákon o Horskej záchrannej službe totiž hovorí, že osoba, ktorá sa nachádza v horskej oblasti, má povinnosť uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom ich práce pre pomoc osobe, ktorá potrebuje záchranný zásah alebo vyžaduje pátranie. Pre deti do 18 rokov a osoby bez spôsobilosti na právne úkony si horská záchranná služba neúčtuje žiadne poplatky. Pre deti teda poistenie na hory uzatvárať nemusíte, no poisťovne to aj tak odporúčajú, najmä v prípade, keď sa jedná o cudzincov.

Pokiaľ chodíte na turistiku často a radi, určite sa vám vyplatí zriadiť si celoročné poistenie na hory. Ak sa chystáte stráviť len pár dní v Tatrách či v iných krásnych slovenských pohoriach, poistenie si môžete zriadiť na konkrétne dni. Poistenie do hôr začína už na sume približne 0,30 eur na deň a kryje náklady vo výške až do 25 000 eur.

Poistenie na hory si môžete zriadiť vo svojej poisťovni, či už online alebo osobne. Mnohé poisťovne ho ponúkajú vo zvýhodnenom balíku spolu s cestovným poistením, no pripoistiť sa na hory môžete aj osobitne.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.