Dá sa aj dnes mať zaujímavý, pevný, ročný úrok nad 5%? Určite áno!
14. 04. 2019

Dá sa aj dnes mať zaujímavý, pevný, ročný úrok nad 5%? Určite áno!

Dnes na slovenskom trhu je veľa finančných produktov, ktoré ponúkajú klientom buď žiadne alebo malé (0,1 - 1% p.a.), pevné zhodnotenie svojich úspor. Najčastejšie rôzne termínované účty, sporiace účty alebo stavebné sporenie. Pri odrátaní len inflácie 2,5% za rok 2018 z týchto produktov s pevne stanoveným úrokom však klienti zistia, že sú v strate!

Poďme sa pozrieť cez ktoré finančné produkty získame pevný úrok 5,25% - 7,5%.

 

Ako a kam investovať, aby ste mali minimálne riziko a získali maximálny, pevný úrok pre svoje úspory?

Ak opomeniem finančné produkty kde úrok pre klienta je pohyblivý, nestabilný v závislosti od vývoja svetových trhov (fondy, akcie, ...) zostali nám napríklad dlhopisy. Dlhopis = dlžný úpis inak povedané, vaša investícia je požičanie peňazí emitentovi, ktorý vydáva dlhopis. Emitent môže byť buď štát alebo súkromná spoločnosť. Všetky finančné produkty sú o tom, že niekomu inému zveríte svoje peniaze (pri fondoch správcovi fondov). Už len vloženie peňazí na váš účet v banke je nepriamo požičanie vašich peňazí banke, ktorá ich okamžite používa vo svojich aktívach a obchoduje s nimi.

Štátne dlhopisy sú považované za bezpečnejšie aj keď s menším úrokom poprípade žiadnym až záporným. Napríklad dlhopis Nemecka investorom vyplatí cca 0,3% úrok naproti tomu grécke dlhopisy majú výnos nad 10%. Dlhopis USA okolo 3%. Kto by znovu a znovu požičal niekomu ako USA o kom vie, že má najviac dlhu na svete? Pri každej investícii je dôležité pozerať na riziko. Aj štáty krachujú a vtedy sa ani tí čo si kúpili štátne dlhopisy nemusia dostať po svoje investované peniaze. Na slovensku sme to naposledy zažili v roku 1953. Bolo to politické rozhodnutie na zníženie štátneho dlhu. Dnes majú štáty oveľa väčšie dlhy ako vtedy. Aj z tohto dôvodu sú štátne dlhopisy menej zaujímavé.

Väčšina ľudí vníma dlhopisy ako bezpečnejšie investície než akcie. A majú pravdu. Vo všeobecnosti. Záleží však na tom, o akom dlhopise hovoríme a čo od neho očakávame.

Pri investícií do dlhopisov súkromných spoločností treba zvýšiť pozornosť. Je dobré čo to vedieť o spoločnosti ktorej chcete požičať/investovať/kúpiť si jej dlhopisy. Napríklad odvetvie v ktorom podniká, projekty na ktoré budú použité vaše peniaze, história spoločnosti, jej zadĺženosť, majetok spoločnosti, či už vyplatili klientov ktorí si v minulosti nakúpili ich dlhopisy, v koľkých štátoch pôsobia, atď.. Ak vám informácie o danej spoločnosti a ich biznis projekt dávajú zmysel, tak v rámci rozloženia vášho portfólia je to ideálne pre zhodnotenie vašich úspor.

Dlhopis je kontrakt, ktorý investorovi garantuje výplatu pravidelných úrokov aj istiny ku dňu jeho ukončenia. Ak investujete do vysokokvalitných dlhopisov, bude to tá správna, pevne úročená investícia v dnešných turbolentných časoch.

 

  Zaujímavou možnosťou investície do dlhopisov energie budúcnosti - fotovoltaiky s úrokom z úroku. Pevný ročný úrok je od 5,25 - 7,5%. Možnosť investovať jednorázovo, hodnota jedného dlhopisu je 1000€ alebo aj mesačným sporením od 25€ s minimálnou cieľovou sumou 1500€.

Je jedno či sa pri kúpe tohto dlhopisu rozhodnete pre jednorázovú investíciu alebo sporenie váš pevný úrok bude rovnaký. Prvých 7 rokov 5,25%, od 7 roka 5,75%, od 10 roka 6,25%, od 15 roka 6,75%, od 20 roka 7,25% a od 25 roka a viac 7,5%. POZOR veľké + úrok sa vždy prepočíta spätne od prvého dňa investície!

Príklad: Investícia 10 000€ po 5 rokoch 29,15% = 12 915€ (ročný úrok 5,25% + úrok z úroku) po 10 rokoch 83,35% = 18 335€ (ročný úrok 6,25% + úrok z úroku) a po 25 rokoch 509,8% = 60 980€ (ročný úrok 7,5% + úrok z úroku).

Pri pravidelnom sporení napr. 100€ mes x 15 rokov pri fixnom úroku 6,75% p.a. je celková platba 18 000€ a celková suma 31 190€! Bez poplatku za výber ľubovolnej sumy vždy k druhému a ôsmemu mesiacu v roku. Ak si peniaze nevyberiete alebo len časť, tak sa vám budú úročiť od 20 roka úrokom 7,25% ale POZOR, spätne za 20 rokov!

Jediný poplatok pri kúpe tohto dlhopisu sú 4% zo sumy. Predčasný výber je možný po piatom roku investície. A to buď celej alebo len časti investície, poprípade len úrokov/zisku, bez poplatku. Ideálne ako sporenie pre deti vzhľadom na pevné zhodnotenie, mesačné vklady a výber po piatom roku bez poplatku.

 

AK VÁS INVESTÍCIE DO DLHOPISOV ZAUJALI A CHCELI BY STE SA DOZVEDIEŤ VIAC, TAK VÁM RÁD POMÔŽEM. NAPÍŠTE MI SPRÁVU A V KRÁTKOM ČASE VÁS BUDEM KONTAKTOVAŤ. VERÍM, ŽE NÁJDEM VHODNÉ RIEŠENIE AJ PRE VÁS A BUDETE SA TAK MÔCŤ PRIDAŤ KU SPOKOJNÝM KLIENTOM.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.