Katastrofa z 2. piliera je 27,16 eura! Kde ochrániť a zhodnotiť úspory?
28. 04. 2019

Katastrofa z 2. piliera je 27,16 eura! Kde ochrániť a zhodnotiť úspory?

Priemerná mesačná suma doživotného dôchodku vyplatená za obdobie január a február bola pri základnej forme doživotného dôchodku, teda bez pozostalostného krytia a bez jeho zvyšovania, 27,16 eura.

Priemerná mesačná suma doživotného dôchodku vyplatená za obdobie január a február bola pri základnej forme doživotného dôchodku, teda bez pozostalostného krytia a bez jeho zvyšovania, 27,16 eura. Túto formu doživotného dôchodku k 28. februára 2019 poberalo 937 sporiteľov. Počet poberateľov doživotného dôchodku predstavuje celkovo 1299.

Podľa informácií Sociálnej poisťovne z tohto počtu poberá 1279 sporiteľov doživotný dôchodok bez jeho zvyšovania a len 20 sporiteľov si dohodlo doživotný dôchodok s jeho pravidelným, každoročným zvyšovaním.

Ďalších 119 sporiteľov si za uvedené obdobie dohodlo dôchodok s jednoročným pozostalostným krytím a ich dôchodok dosahuje v priemere 26,34 eura. Výška dôchodku pri dvojročnom pozostalostnom krytí (223 poistencov) predstavuje 25,77 eura.

  1. a 2. pilier dôchodkového zabezpečenia vás nestoja ani 1€ z vášho vrecka. Z toho istého dôvodu ja aj výšky dôchodku na žitie jesene života na úrovni, je veľmi otázna!

  1.pilier je neudržatelný v tom znení ako je teraz. Dnes sa vypláca dôchok tesne pod 50% zo mzdy. Všetci odborníci poukazujú na to, že o cca 15 rokov to bude cca 33% a to číslo bude naďalej značne klesať. Približne polovica štátov sveta nemá žiadny dôchodkový systém, tie štáty fungujú a ľudia tam žijú. Teda obávam sa, že ideme tým istým smerom. Veta: štát sa o teba postará (na dôchodku) pre Slovákov od roku 1989 neplatí!

  2.pilier je prísľub občanom mať vyššiu životnú úroveň v dôchodkovom veku. Prísľub je jedna vec a realita je druhá. Pár rokov dozadu Poľskí politici znárodnili 50% úspor z 2.piliera svojim občanom radšej ako keby mali šetriť na štátnych výdavkoch. Maďarsko znárodnilo 100% úspor 2.piliera. Aj toto sú riziká, ktoré treba brať do úvahy. Štáty môžu v prípade potreby použiť/znárodniť 2.pilier ako kasičku s peniazmi na svoje výdavky. 1. aj 2. pilier vás nestoja vôbec nič z vlastného vrecka.

  3.pilier na ktorý si už vy odkladáte z vlastného vrecka vám zamestnávateľ prispieva (ak už zamestnávateľ príspevky pre svojich zamestnancov poskytuje, tak len do DDS, s ktorými sa zmluvne dohodol) rovnakou sumou ako vy sám (% z hrubej mzdy) vám zaručí okamžitý 100% výnos. Príklad ak si vy odkladáte 40€ tak rovnakých 40€ vám prispeje aj váš zamestnávateľ.

  4.pilier = ten najistejší, najvýnosnejší, najflexibilnejší pre vás! Na tento pilier si už ale odkladáte iba vy sám. Nikto vám nedá viac ako vy sám! Preto je veľmi dôležité vybrať si tie správne produkty pre vaše úspory. Čím to bude na dlhšiu dobu o to by to mal byť overenejší produkt, spoločnosť.

Na trhu je veľa spoločností, ktoré ponúkajú priam rozprávkové výnosy alebo predávajú klientom dlhodobé sporenia napr. do zlata, diamantov, kryptomien cez ich súkromné účty. Sporiť si cez takéto NEbankové spoločnosti, ktoré nie sú nijako dozorované, regulované NBS je veľmi rizikové. Sporiť si značnú časť vášho majetku na dlhšiu dobu napríklad na 20 rokov v nebankovej spoločnosti, ktorá existuje len 3 roky je viac ako najivné. Pretože medzi týmito dnešnými spoločnosťami a BGM Invest nieje žiadny rozdieľ! Sľúbený veľký zisk, nepodliehajú NBS, súkromná spoločnosť bez histórie, krásny, predajný marketing. Do takto rizikových investícií by ste mali dať iba takú sumu, že keď o ňu prídete, tak iba mávnete rukou, napríklad keď už 1 - 3% z vášho majetku.

Najdôležitejšie je správne si rozdeliť vaše peniaze, ktoré chcete investovať. Na akú dobu a čo od danej investície očakávate. To čo chcete mať najistejšie to by malo byť v najistejších, overených produktoch ako je napríklad fyzické zlato, ktoré si naši klienti kupujú cez bankové účty vedené vo fyzickom zlate cez Rakúske depozitné banky, 100% servisované a poistené.

To čo chcete mať pevným úrokom zhodnocované bez turbolencií, aké poznáme z fondov akcií, treba investovať do finančných produktov napr. aké využívajú naši klienti s pevným úrokom 5,25 - 7,5% ročne pod dozorom NBS.

Príklad nášho produktu: Sporenie na 25 rokov (s možnosťou vyberať ľubovolné sumy už po 5 roku bez poplatku) po 50€ mesačne s pevným ročným úrokom 7,5% pod dozorom NBS.

50€ x 12mes x 25 rokov = 15 000€ investovaných x 7,5% pevný úrok = 44 137€. Ak by ste si tie € nevybrali a ďalej nič nevkladali tak o 35 rokov vo vašej 60tke máte na účte 554 752€! A to len za 15 000€ odložených pred xy rokmi vašimi rodičmi pre vás. Ak si neodložíte už dnes pre seba, pre vaše deti, tak nikdy nevyužijete tento ekonomický vzorec pre vás.

                              Čas x peniaze = majetok!

  Čas nevieme vráť ale budúcnosť bude táká akú si ju spravíme.

Našťastie na trhu existuje veľa možností ako výhodne a s minimálnim riziko investovať a tak zabezpečiť svojim deťom ľahší štart do života alebo sebe vyššiu životnú úroveň na dôchodku.

  Isté máte iba to čo si sami odložíte, čo si sami ušetríte a správne investujete.

 

 AK VÁS TIETO INFORMÁCIE ZAUJALI A CHCELI BY STE SA DOZVEDIEŤ VIAC, TAK VÁM RÁD POMÔŽEM. NAPÍŠTE MI SPRÁVU A V KRÁTKOM ČASE VÁS BUDEM KONTAKTOVAŤ. VERÍM, ŽE NÁJDEM VHODNÉ RIEŠENIE AJ PRE VÁS A BUDETE SA TAK MÔCŤ PRIDAŤ KU SPOKOJNÝM KLIENTOM.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.