Ktoré zmeny v stavebnom sporení sa môžu týkať aj vás? Nezatvárajte pred nimi oči!
22. 06. 2018

Ktoré zmeny v stavebnom sporení sa môžu týkať aj vás? Nezatvárajte pred nimi oči!

Štátna podpora by mala byť poskytovaná efektívnejšie

Po 25 rokoch sa stavebné sporenie dočká zmien, ktoré by mali zaručiť efektivitu poskytovania stavebného sporenia a štátnej prémie tým, ktorí ju budú chcieť využiť na stavebné účely.

Doposiaľ bolo možné finančné prostriedky zo stavebného sporenia použiť prakticky na čokoľvek. Takzvaní “priateľskí sporitelia” nemuseli dokladovať účely, na ktoré boli financie použité. Po novom by však podľa návrhu novely zákona malo byť získanie štátnej prémie viazané s podmienkou využitia dosiahnutých finančných prostriedkov výhradne na stavebné účely. Inštitút “priateľských sporiteľov” tým pádom zaniká.

Vyšší plat môže byť problém

Pokiaľ je váš mesačný príjem vyšší ako 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, so štátnou prémiou sa môžete prakticky rozlúčiť. Cieľom novely zákona je zvýšenie adresnosti podpory stavebného sporenia a tak štátnu prémiu nedostane každý. Táto zmena sa týka sporiteľov, ktorí dosiahli plnoletosť.

Hoci sa pôvodne uvažovalo aj o zmenách v stavebnom sporení pre maloletých, nakoniec od týchto úprav poslanci ustúpili. Deti budú mať nárok na získanie štátnej prémie bez ohľadu na to, aký je celkový príjem ich rodičov.

Medziúver dostáva stopku

Pokiaľ ste doposiaľ čerpali štátnu prémiu aj počas toho, ako ste splácali medziúver, po 1. januári 2018 to už pravdepodobne nebude možné a dokonca už predtým pridelenú štátnu prémiu bude potrebné vrátiť. Po novele zákona sa pri poskytnutí medziúveru štátna prémia poskytovať nebude, no o medziúver budete môcť žiadať stále.

Náročnejšie podmienky a vyššia štátna prémia nemusia uspokojiť každého

Takisto budete môcť žiadať aj o stavebný úver, no štátnu prémiu môžete získať len v tom prípade, že budete mať nasporenú určitú časť finančných prostriedkov. Od budúceho roka by sa mala minimálna hranica na získanie plnej štátnej prémie dostať až na 2,5% z výšky vášho ročného vkladu. Výška štátnej prémie sa zaokrúhli na 70 €, no na ich získanie budete prakticky musieť ročne nasporiť až 2800 €. To znamená, že podmienky na jej získanie sú síce ťažšie, no v tomto prípade si môžete na štátnu prémiu právom nárokovať aj naďalej. Výška vkladu však môže mnohých sporiteľov odradiť.

 

 

 

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.