Stratili ste platobnú kartu? Toto musíte neodkladne urobiť!
15. 02. 2019

Stratili ste platobnú kartu? Toto musíte neodkladne urobiť!

Ak ste prišli o svoju platobnú kartu, v prvom rade vás určite napadne - stratil som ju alebo mi ju niekto ukradol? V oboch prípadoch je dôležité zachovať chladnú hlavu a čo najrýchlejšie postupovať v ďalších krokoch a opatreniach, aby ste neprišli aj o svoje financie.

Blokujte, čím skôr, tým lepšie

Pokiaľ ste už prezreli všetky miesta, kde by sa mohla platobná karta nachádzať a nenašli ste ju, je potrebné, aby ste ju bezodkladne zablokovali vo vašej banke. Najrýchlejším spôsobom je telefonát, vďaka ktorému vám platobnú kartu zablokujú permanentne ihneď pre všetky potreby použitia. Po nahlásení vašich identifikačných údajov bude platobná karta zablokovaná pre platby na elektronických platobných termináloch a nebude možné ju použiť ani pri výbere hotovosti z bankomatu. Embosované platobné karty budú okamžite nahlásené na “stop list”, aby bola zablokovaná aj možnosť zneužitia údajov pre platbu kartou na internete či u obchodníkov alebo vo finančných inštitúciách.

Nezabúdajte na internet banking

Kartu si môžete zablokovať aj cez internet banking, v niektorých bankách dokonca aj cez mobile banking, respektíve cez mobilnú aplikáciu. Táto možnosť však blokuje použitie platobnej karty len dočasne, takže ak vám bola naozaj odcudzená, môžete ju rýchlo zablokovať cez internet banking, no určite bude potrebné volať aj do banky, najmä, ak sa nachádzate v zahraničí.

Koľko stojí zablokovanie platobnej karty?

Zablokovanie platobnej karty by malo byť zdarma, no pokiaľ dôjde k neautorizovaným platbám či odcudzením karty v dôsledku nedbanlivosti, môže klient banky dostať “pokutu” až do výšky 50€. Túto možnosť však banky môžu ale nemusia uplatniť.

Po strate či odcudzení platobnej karty platíte až za vydanie ďalšej, ktoré sa v závislosti od typu karty, rýchlosti vybavenia a banky, v ktorej si kartu vybavujete, pohybuje od 5€ do 50€. Pokiaľ kartu stratíte v zahraničí, môžete požiadať o vydanie núdzovej platobnej karty, ktorej suma je však už poriadne vysoká a pohybuje sa dokonca až v stovkách eur, v závislosti od banky.

 

 

 

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.