TOTO SÚ DÔVODY, PREČO BY STE SI MALI ZALOŽIŤ SPORIACI ÚČET
12. 05. 2018

TOTO SÚ DÔVODY, PREČO BY STE SI MALI ZALOŽIŤ SPORIACI ÚČET

Ak máte na Vašom bežnom účte finančný obnos, s ktorým nedisponujete, je škoda ho nevyužiť k lepšiemu. Bežný účet je totiž nízko úročený a z Vašich peňazí máte stále to isté číslo ale reálne ste schudobneli o infláciu, ročne 2 až 4%. Ak však svoje financie prenesiete na sporiaci účet v banke, pri ročnej fixácií môžete získať k dobru približne 1% zo svojho vkladu. Čo je číselný zisk, ale v skutočnosti je to bankou garantovaná Vaša strata. Inflácia = zdraženie na SR za rok 2018 je okolo 1,5% a potravín vyše 4%.

Vedenie sporiaceho účtu je zdarma, podmienkou v mnohých bankách však je to, aby ste mali v tej istej banke aj bežný účet. Banka zarobí vždy na Vašich peniazoch, ale len málokedy Vám vyplatí vyšší výnos po zdanení ako je inflácia - nárast cien za dané obdobie. Zároveň bežný účet, sporiaci účet, termínovaný účet sú účty v aktívach banky, teda najrizikovejšie z pohľadu klienta. Peniaze na nich totiž nie sú Vaše ale banky. Je to veriteľsko dlžnícky vzťah. Vložiť, mať peniaze banke = požičať banke. Čím viac peňazí máte v banke, tým viac Vám banka dlží.

Na sporiacom účte môžete so svojimi financiami ľubovoľne manipulovať, no nie je možné z neho platiť inkaso, tovary či služby. K sporiacemu účtu taktiež nedostanete platobnú kartu.

Oveľa výhodnejší je sporiaci účet C - Quadrat kde si môžete vkladať a vyberať financie prakticky kedykoľvek od 10€. Môžete si nastaviť napríklad prevod určitej sumy z bežného účtu na sporiaci, alebo si nastaviť automatický prevod určitej sumy. Na tomto účte majú naši klienti priemerný ročný výnos vyšší ako 6%.


Ak nemáte radi riziko, práve konzervatívny účet C- Quadrat, alebo účet vedený vo fyzickom zlate v Rakúskych depozitných bankách je pre Vás ako stvorený. Vaše financie budú v bezpečí a máte istotu, že nasporená suma sa Vám v čase nadinflačne zhodnotí.

Chcete mať aj vy flexibilný účet bez viazanosti s možnosťou sporiť od 10€/mes a priemerným výnosom vyšším ako 6%?

Rád Vám s tým pomôžem.

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.