Ako a kde si pohodlne a bezpečne vytvoriť rezervu pre plán B?
14. 06. 2020

Ako a kde si pohodlne a bezpečne vytvoriť rezervu pre plán B?

  Dnešná doba zas potvrdila nutnosť, že by si mal každý tvoriť a správne držať dostatočnú finančnú rezervu - plán B.

Nikto vám nevie presne povedať, kedy takáto situácia(opakovane) nastane, ako dlho bude trvať a hlavne koľko peňazí na ňu budete potrebovať. 

Potreba mať finančnú rezervu sa naplno ukázala aj teraz počas pandémie COVID-19. Zo dňa na deň prišli desaťtisíce ľudí o svoje zamestnania a príjmy, ktoré ešte pred týždňom boli stabilné.

    Lepšie je byť pripravený ako prekvapený(negatívne).

 

  Na Slovensku pracuje v oblasti bankovníctva, poisťovníctva desaťtisíce ľudí, desiatky bánk a poisťovní a stovky maklérskych spoločností. Prišiel marec 2020 a zrazu sa tu ozývali hlasy, že ak nedostanú ľudia jednu mesačnú výplatu (pracujúca časť obyvateľov), tak nebudú mať na základné životné potreby.

    Čo tu teda celé desaťročia robí väčšina takzvaných finančných inštitúcií a "poradcov"?

  Slovensko sa za posledné roky umiestnilo na prvom mieste spomedzi štátov EU na počet obyvateľov s najvyšším čerpaním hypotekárnych úverov. Inak povedané, vďaka bankám a finančným "poradcom" sa slovenské obyvateľstvo zadĺžilo najrýchlejším tempom, vďaka čomu aj ceny nehnuteľností neúmerne rástli. Nebol za tým ekonomický rast SR, ani enormne zvyšujúce sa mzdy, ale iba zníženie úroku (snaha ECB oživiť rúcajúcu sa ekonomiku) na hypotekárnych úveroch, čím si tieto lacné alebo ešte väčšie úvery mohol dovoliť väčší počet obyvateľov. 

Pre banky platí, že úver = zisk! Čím viac má banka dlžníkov, tým bude mať väčší zisk a zároveň sa stali zahraničné súkromné spoločnosti - banky najväčšími vlastníkmi slovenských nehnutelností.

    Keď vtáčka lapajú pekne mu spievajú.

  Dnešné cca 1% úroky nebudú na 20 - 30 rokov a práve preto by si mal každý tvoriť rezervu! 1% p.a. úrok platiť banke, keď inflácia je okolo 3% p.a. znamená, že banka prerába ročne na tomto obchode okolo 2%. Do budúcna môžete očakávať zvýšenie úrokových sadzieb na 4 - 5 ale aj 6% p.a., čo boli približne pred desiatimi rokmi bežné %. 

    Banky a poisťovne nie sú charita, ale sú tu iba na to, aby zarobili.

 

  Stojí za zamyslenie, že človek o sebe tvrdí, že je najinteligentnejšia forma života na našej planéte a aktuálne udalosti vo veľa prípadoch ukázali, aká je realita života bez tvorby rezerv v čase hojnosti. V ríši zvierat úspešnému prežitiu zimy (krízy) predchádza dôkladná príprava počas mesiacov hojnosti. Takto sa zásobujú napríklad myši, veveričky, bobry, krtkovia, líšky, včely, škrečky - od nich aj odvodené slovo naškrečkovať.

V aute tiež nevozíme rezervu alebo lepiacu sadu ako záťaž, ale aby v prípade neočakávanej udalosti (defektu) sme ju mohli použiť a pokračovať ďalej v ceste. Finančná rezeva funguje presne na rovnakom princípe, aby sme ju v prípade potreby mohli použiť, pokračovať ďalej komfortne a nerušene v živote.

  Základom je krátkodobá rezerva, ktorá by mala byť vždy po ruke. V prípade menších neočakávaných udalostí je to suma, ktorá sa rovná vaším troj až šesťmesačným výdavkom na životné náklady (potraviny, elektrina, kúrenie, nájom, úvery, telefón, tankovanie do auta, atď.). Odporúčam k nej prirátať aj nejakú čiastku na neočakávané opravy (práčka, auto a pod.).

  Túto sumu je dobré mať vždy po ruke na bezpečnom mieste. Peniaze v banke nie sú vaše, ale banky. Tento pocit zažili Gréci, keď v roku 2011 vyhlásili ich banky bankové prázdniny. Ešte viac sa o tomto fakte presvedčili občania Cypru v roku 2013, keď sa banky zatvorili na dva týždne, za ten čas bol politikmi schválený zákon a občanom sa vklady v bankách zdanili jednorazovou daňou 47%. 

    Hotovosť v oboch prípadoch mala oveľa vyššiu hodnotu ako bol jej nominál.

 

    Ako sa dajú efektívne zabezpečiť úspory, majetok?

    Kam treba investovať a ako minimalizovať riziko?

  Ak započítame znehodnotenie € infláciou, tak sa neoplatí držať v banke na účte veľa peňazí a to nemusíte brať do úvahy ani vyššie opísanné skutočnosti.

Väčšiu časť vašej osobnej, rodinnej rezervy si určite vytvárajte investovaním. Konzervatívne portfólio, ktoré je v pomere 50% dlhopisov a 50% akcií, dokáže v strednodobom a dlhodobom horizonte dosahovať zaujímavé výnosy. 

  Za posledných 15 rokov (06.2005 - 06.2020 vrátane finančnej krízy v roku 2008, ako aj prepady trhov spôsobené pandémiou COVID-19) by vám zarobilo okolo 5,2% p.a..

Ešte konzervatívnejšie portfólio so 70% podielom dlhopisov a len 30% podielom akcií by sa za toto isté 15 ročné obdobie priemerne ročne zhodnotilo o cca 4% p.a., čím by prekonalo infláciu a vytvorilo pre vás nadinflačný zisk.

  Priamou investíciou napríklad do kryptomien si môžete tiež vytvoriť zaujímavú rezervu.

  Veľmi zaujímavou a obľúbenou možnosťou je tvorba osobnej, rodinej rezervy cez komoditný účet vedený vo fyzických kovoch. V zlate, striebre a platine.

  Z vyššie spomenutých možností je to jediný účet vedený vo fyzickom majetku, fyzické zlato, ktoré nikdy v histórii ľudstva neskrachovalo, je oslobodené od všetkých daní, viete si ho ísť zobrať osobne do banky, alebo si ho pošlete bankovým príkazom na vami zadanú adresu. Ak nechcete zlato, ale chcete peniaze, spoločnosť od vás pohodlne a rýchlo odkúpi akúkoľvek časť vášho zlata a behom pár dní máte peniaze na účte.

Za posledných 15 rokov (06.2005 - 06.2020 vrátane finančnej krízy v roku 2008, ako aj prepady trhov spôsobené pandémiou COVID-19) fyzické zlato jeho majiteľom zarobilo okolo +10,3% ročne!

Vedeli ste o tom? Teraz to viete a je len na vás, kde si budete tvoriť rezervu.

Napríklad zo dňa 13.06.2005 do 12.06.2020 narástlo na hodnote v prospech jeho vlastníkov o viac ako +333%Z 1000€ máte 4330€, z 10 000€ máte 43 300€, zo 100 000€ máte 433 000€ oslobodených od dane zo zisku! Možnosť výberu zlata alebo peňazí aj po častiach, kedykoľvek a bez poplatku!

V čase keď sa začali svetová ekonomika, fondy a akcie otriasať v základoch vďaka šíriacej sa pandémii zo dňa 2.1.2020 do 12.06.2020, fyzické zlato narástlo na cene o +12,86%, čo predstavuje zisk pre jeho vlastníkov. 

  Fyzické zlato by malo tvoriť pevný základ každého rodinného majetku!

Pri tvorbe vašej rezervy sa vždy riaďte tromi základnými kritériami:

- bezpečie, že vás o vaše úspory neoberie žiadna kríza, vojenský a politický konflikt, krach na burze atď.,

- nadinflačný výnos,

- prístup k vášmu majetku kedykoľvek.

 

  Komoditný účet vedený vo fyzickom zlate ideálne spĺňa všetky tri!

Ak ho ešte vy a vaša rodina nevlastníte, určite si prečítajte o výhodách, ktoré vám pomôžu k správnemu rozhodnutie. Zlato pre vaše zlatíčka! 

https://luboscesnek.sk/vas-rodinny-poklad-vase-zabezpecenie-hodnoty-majetku

 

  AK VÁS TIETO INFORMÁCIE ZAUJALI A CHCELI BY STE SA DOZVEDIEŤ VIAC, RÁD VÁM POMÔŽEM. NAPÍŠTE MI SPRÁVU A V KRÁTKOM ČASE VÁS BUDEM KONTAKTOVAŤ. VERÍM, ŽE NÁJDEM VHODNÉ RIEŠENIE AJ PRE VÁS A BUDETE SA TAK MÔCŤ PRIDAŤ K MOJIM SPOKOJNÝM KLIENTOM.

 

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.