Čo by ste mali vedieť o zlate skôr ako ho kúpite
08. 10. 2020

Čo by ste mali vedieť o zlate skôr ako ho kúpite

Zlato je finančné aktívum na ktoré existujú veľmi protichodné názory.

Podľa niektorých je tento kov jediným skutočným platidlom. Ak už s tým súhlasíte alebo nie faktom je, že svoju hodnotu si uchováva už tisíce rokov. Královia Judey si nesadli a nepovedali: budeme používať zlato ako platidlo, rozhodol o tom trh. Najprv sa používalo ako platidlo vo forme malých kúskov - nugetov alebo šupiniek zlata. Prvý krát sa zlato vo forme mincí menom Elektrum začalo používať v oblasti nazývanej Lýdia(dnešná časť Turecka Anatólia) približne pred 2700 rokmi.

Vďaka zlatu mohli Templári v 13.storočí založiť prvé banky v Európe. Obchodníci si tak mohli uložiť svoje zlato - peniaze v banke výmenou za zmenku. Po predložení zmenky si mohli peniaze - zlato vyzdvihnúť v ktorejkoľvek banke v Európe. Vďaka zlatu mohlo ľudstvo vytvoriť prosperujúcu ekonomiku prekračujúc hranice medzi štátmi a kultúrami. Zlato tiež umožnilo objavovanie nových zemí a rozšírenie obchodu po celej zemeguli. Dnes sme sa ale ocitli v prvom období ľudských dejin kedy žiadny štát nemá menu podloženú zlatom.

Ako to, že si aj tak zachováva svôj význam vo finančnom svete?

Zlato je stále platidlom. Funguje ako prostriedok zámeny a zároveň ako uchovávač hodnoty na rozdiel od ostatných mien či kryptomien. Denne prebiehajú na svetovom trhu zlata obchody za niekoľko miliárd USD takže je to platidlo. V minulosti používali niektoré spoločnosti zlato ako výhradné platidlo. Dnes ale existuje veľké množstvo mien. U zlata ale ide o skutočnú platbu a nie len o záväzok zaplatiť. Všetky ostatné formy mien vám budúcu platbu vlastne len prislúbia.

Zlato je dôležité pretože je to jediné platidlo, ktoré prežilo do dnešných dní. Keď sa pozrieme do minulosti 2000 rokov späť zistíme, že všetky vlády devalvovali hodnotu ich mien. A je jedno či išlo o bankovky alebo mince razené Rímanmi a to až do chvíle kedy už nemali skoro žiadnu hodnotu.

Zlato má predovšetkým význam ako uchovávač hodnoty a faktom je, že spoľahlivých uchovávačov hodnoty nieje veľa. Oproti iným aktívam je vzácne, je nezávislé, nereprezentuje niekoho záväzok ani dlh. Nieje potrebné aby niekto rozhodol či je dobré alebo zlé, nikto vám zaňho neodmietne zaplatiť. Je jednoducho tým čím je a môžete ho držať v ruke. V dnešnom svete sa investori snažia znížiť riziko prevedením reálnych aktív vrátane nehnutelností do cenných papierov, väčšinou do obligácií a pohľadávok, ktoré sú zaisťované niekoľkými vrstvami finančných inštitucií. Nie vždy ale tieto inštitúcie fungujú správne. Uchovanie kúpnej sily je hlavným motívom pre nákup zlata a táto stratégia sa v priebehu tisícročnej histórie osvedčila.

Hlavnou výhodou zlata je, že ho nemôžeme jednoducho namnožiť tlačiarenským strojom alebo pridaním pár nul do bankových záznamov. Nemôžete ho natlačiť viac a preto má ako platidlo nezastupiteľnú hodnotu.

Prečo by USA mali 8000 ton zlata a MMF 3000 ton? Rusko viac ako ztrojnásobilo svoje rezervy a Čína skupuje všetko dostupné zlato, ťaží ho najviac na svete a nič nevyváža. Všetky štátu majú značnú časť rezerv vo fyzickom zlate. DE cca 68%, SR cca 33%.

Od roku 2010 centrálne banky rekordne nakupujú zlato!

https://luboscesnek.sk/clanok/pozor-media-o-tom-zamerne-neinformuju-centralne-banky-rekordne-kupuju-zlato

Ak je zlato dobré vlastniť pre štáty určite je dobré ho vlastniť aj ich pre občanov.

Dôvody prečo zlato zostáva platidlom sa už po tisícročia nemenia. Veľa z nich je síce založených na viere ale viera v artikel, ktorý ukázal svoju nemennú hodnotu už od úsvitu civilizácie je predsa len pochopitelnejšia ako dnešná viera v politikov, v prezidentov centrálnych bánk, ktorý môžu kedykoľvek si to budú priať vykúzliť bilióny v akejkoľvek súčasnej mene. ECB má ako jednu z hlavných náplní udržiavať infláciu - znehodnotenie na 2% ročne(na potravinách je reálna aj 3x vyššia), čím nepriamo núti ľudí investovať - špekulovať ich/naše zarobené €, pretože ak si ich necháme v mene(fyzicky alebo na bezúročnom účte) tak isto schudobnieme.

Zatiaľ čo sa ľudstvu podarilo počas stáročí znehodnotiť a úplne vymazať stovky mien, zlato zostalo neochvejnou istotou v srdci finančného systému. Hlavným dôvodom sú jedinečné vlastnosti tohto kovu.

Trvanlivosť, vzácnosť, prenositeľnosť a delitelnosť. Vďaka týmto vlastnostiam si zlato ako jediné platidlo zachovalo kúpnu silu po viac ako 6000 rokov. Prečkalo všetky vzostupy a prepady, vojny, pandémie, vlády, krachy ekonomík, ktoré viedli k devalvácií národných mien.

Zlato zostáva jediným platidlom, ktorého nedokážu znehodnotiť ani vládne zásahy.

Ako sa zmenilo vnímanie zlata od roku 1971? Nijak!

Ako sa zmenila hodnota USD za posledných 49 rokov? Tragicky!

Zlato je veľmi vzácny prvok, váži 19 krát viac ako voda a 2 krát viac ako olovo. Tvorí iba 3 miliarditiny zemskej kôry. Len jedno z 1000 nálezísk sa premení v baňu a len jedna z 10 000 nálezísk je naozaj výnosná aj to až približne po desitich rokoch. Priemerné náklady na ťažbu stúpajú ročne okolo 12% čo je jeden z faktorov ovplyvnujúci stabilný a dlhodobý rast ceny zlata. 187 000 ton zlata je všetko množstvo čo ľudstvo vyťažilo. Odhaduje sa, že väčšinová ťažba zlata ktorú dnes poznáme skončí o 10 - 15 rokov a to v dnešnej dobe keď je ľudstvo hlavne v elektropriemysle na zlate závislé.

Zvýšený dopyt + obmedzená ponuka = rastúca cena.

 

Oplatí sa vlastniť fyzické zlato? Oplatí sa sporiť si v zlate?

Porovnajte si výnosy a výhody s tými účtami, sporeniami čo máte vedené v € s

účtom vedeným vo fyzickom zlate.

Cena zlata 1 trojská unca(oz) = 31,1034768g

02.10.2020  doobedný LF 1906,400 USD

a v € 1627,870

Zdroj: http://www.lbma.org.uk/precious-metal-prices

 

Cena zlata 02.10.2019 v € 1359,840 nárast hodnoty za posledný rok + 19,71%.

Cena zlata 02.10.2015 v € 1009,469 nárast hodnoty za 5 rokov + 61,26%.

Cena zlata 01.10.2010 v € 957,412 nárast hodnoty za 10 rokov + 70,02%.

Cena zlata 03.10.2005 v € 389,610 nárast hodnoty za 15 rokov + 317,82%

deleno 15 = ročne + 21,18%.

Cena zlata 02.10.2000 v € 310,575 nárast hodnoty za 20 rokov + 424,14%

deleno 20 = ročne + 21,20%.

Cena zlata 02.10.2000 v USD 274,300 nárast hodnoty za 20 rokov + 595,00%.

Cena zlata 02.10.1970 36,275 USD nárast hodnoty za 50 rokov + 5 155,41%

deleno 50 = ročne + 103,1%.

 

Výborný odborný dokument o zlate a finančných trhoch:

 https://www.youtube.com/watch?v=EeFiLjKgEo0

 

Založte si aj vy ideálny zlatý účet s VIP výhodami pre Vás a Vaše deti.

 

 AK VÁS TIETO INFORMÁCIE ZAUJALI A CHCELI BY STE SA DOZVEDIEŤ VIAC, RÁD VÁM POMÔŽEM. NAPÍŠTE MI SPRÁVU A V KRÁTKOM ČASE VÁS BUDEM KONTAKTOVAŤ. VERÍM, ŽE NÁJDEM VHODNÉ RIEŠENIE AJ PRE VÁS A BUDETE SA TAK MÔCŤ PRIDAŤ K MOJIM SPOKOJNÝM KLIENTOM.

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.