Holandská centrálna banka – Pri ďalšej kríze vás zachráni iba zlato
17. 10. 2019

Holandská centrálna banka – Pri ďalšej kríze vás zachráni iba zlato

Po dekáde kvantitatívneho uvoľňovania prichádzajú do módy opäť rezervy zlata. Podľa Holandskej centrálnej banky ak nastane kolaps celého ekonomického systému, zlaté rezervy môžu byť primárnym palivom pre naštartovanie svetovej ekonomiky. A čo bude primárnym palivom pre naštartovanie vašej rodinnej ekonomiky?

Holandská centrálna banka varuje:

  "Ak dôjde k zlyhaniu celého systámu, bude potrebné začat so zlatom"

 

Nastal čas pripravovať sa na najhoršie?

Čo naštartuje vašu ekonomiku?

 

    Rezervy zlata môžu obnoviť globálnu ekonomiku

Centrálne banky po celom svete v posledných mesiacoch zvyšovali nákupy zlata. Fyzické zlato bolo vždy súčasťou portfólia centrálnych bánk, ale aktuálne sa jeho význam zvyšuje. Zlato je dnes príťažlivé najmä ako zabezpečenie proti inflácii a bublinám založených na nadmernej likvidite. Zjednodušene, zlato sa najväčšmi cení vo svete plnom neistôt.

Holandská centrálna banka nedávno tiež vydala komentár týkajúci sa zlatých rezerv. Podľa nej práve rezervy zlata majú potenciál naštartovať globálnu ekonomiku, keď sa celý systém zrúti. Vtedy sa od dna odrazíme vďaka zlatu.

„Ak sa celý systém zrúti, zlaté rezervy môžu slúžiť ako záruka začínajúca od nuly.“

  - Holandská centrálna banka.

 

    Rezervy zlata: V ich nákupe vedie Rusko a Turecko

V tomto roku doposiaľ najväčšmi skupovali zlato centrálne banky Ruska a Turecka. Obe krajiny majú skúsenosti s nestabilitou a významnou infláciou. Turecko v súčasnosti zažíva nestabilný kurz, Rusko si zas stále pamätá hyperinfláciu po páde Sovietskeho zväzu. Je možné, že práve negatívne časy sú motiváciou týchto krajín pre nákup zlata. Alebo ich nákup zlata súvisí so súčasnou geopolitickou situáciou?

Je jedno ktorý dôvod si vyberiete, určitú časť vášho majetku by malo tvoriť práve fyzické zlato.

Zatiaľ čo pochmúrne predpovede menového “resetu” nie sú nič nové, tradične boli odsunuté na okraj hlavného finančného myslenia.

Koniec koncov, ako už Mario Draghi, taliansky bankár a ekonóm, v posledných rokoch niekoľkokrát uviedol, samotná kontemplácia „scenára súdneho dňa“ je dostatočná na vytvorenie sebarealizačného proroctva, ktoré ho zhmotňuje. Z tohto dôvodu je ohromujúce vidieť, že bežná finančná inštitúcia hovorí otvorene o vynikajúcej hodnote obmedzenej ponuky, nefinančných a spoľahlivých hotovostných aktív.

Len pred niekoľkými mesiacmi, Medzinárodný menový fond uverejnil dokument, ktorý potvrdzuje, že Nemecko prijalo zlatý štandard v rokoch 1870 ako katalyzátor nestability v globálnom menovom systéme.

Holandská centrálna banka na svojej stránke ale píše o zásobách zlata ako o kotve dôvery. Pretože kým akcie, dlhopisy a iné cenné papiere(to sú všetky sporenia, účty v peniazoch ako aj samotné peniaze) nie sú bez rizika a ich ceny môžu klesať, zlato si vždy zachováva svoju hodnotu a to aj v čase krízy.

 Z tohto dôvodu centrálne banky vrátane DNB tradične držia značné množstvo zlata.
 
“Zlato je kotva dôvery vo finančnom systéme. Ak sa systém zrúti, zásoby zlata môžu slúžiť ako základ na jeho opätovné vybudovanie. Zlato posilňuje dôveru v stabilitu súvahy centrálnej banky a vytvára pocit bezpečia,”
 
píše DNB na svojich stránkach.

V súčastnosti DNB vlastní viac ako 600 ton zlata. Časť je uložená v ústredí DNB v Amsterdame, ale väčšina je uložená v iných krajinách: USA, Kanade a Veľkej Británii.

Zlato uložené v trezore ústredia DNB má hodnotu viac ako 6 miliárd EUR, čo predstavuje tretinu (31%) celkovej zásoby zlata DNB. Ďalšia tretina (31%) sa nachádza v New Yorku. Toto zlato je uložené v trezoroch Federálnej rezervnej banky. Zvyšných 38% je uložených v trezoroch kanadských a britských centrálnych bánk v Ottawe a Londýne.

A koľko zlata vlastníte vy pre vašu krajšiu budúcnosť? Vaša rodina, vaše deti? Stačí vám to? 

Otvoriť si účet vedený vo fyzickom zlate, bez poplatkov a viazanosti, ktorý ochráni a zhodnotí váš majetok je pri tom také jednoduché. Je úplne jedno či si naň budete posielať pravidelne alebo nepravidelne 25€ alebo 2500€.

https://luboscesnek.sk/vas-rodinny-poklad-vase-zabezpecenie-hodnoty-majetku 

AK VÁS TIETO INFORMÁCIE ZAUJALI A CHCELI BY STE SA DOZVEDIEŤ VIAC, TAK VÁM RÁD POMÔŽEM. NAPÍŠTE MI SPRÁVU A V KRÁTKOM ČASE VÁS BUDEM KONTAKTOVAŤ. VERÍM, ŽE NÁJDEM VHODNÉ RIEŠENIE AJ PRE VÁS A BUDETE SA TAK MÔCŤ PRIDAŤ K MOJIM SPOKOJNÝM KLIENTOM.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.