JE INVESTIČNÉ ŽIVOTNÉ POISTENIE (IŽP) EŠTE STÁLE ATRAKTÍVNE PRE KLIENTA?
10. 09. 2018

JE INVESTIČNÉ ŽIVOTNÉ POISTENIE (IŽP) EŠTE STÁLE ATRAKTÍVNE PRE KLIENTA?

 

 

Oproti kapitálovému poisteniu môžete očakávať vyšší výnos

Pokiaľ sa rozhodnete pre investičné životné poistenie, je naozaj pravda, že môžete očakávať vyšší výnos oproti kapitálovému životnému poisteniu, ktoré je čistá, garantovaná strata pre vás z investičného pohľadu. V tomto prípade je však potrebné sledovať hodnotu podielových jednotiek a možnosti prevodu do iných fondov. Výnos totiž závisí len od toho, ako sa bude vami zvoleným fondom dariť. Preto je dobré sa o vývoj vašej investície zaujímať. Ak máte na to čas a aj vedomosti tak dajme tomu.

Aké sú poplatky?

Na začiatku investičného poistenia bude počas prvých dvoch rokov figurovať vaše poistné konto ako počiatočné konto. To slúži na vyplatenie provizií sprostredkovateľa a uhradenie prvotných nákladov, ktoré vznikajú pri zakladaní poistenia. Odkúpna hodnota počas prvých dvoch rokov je teda spravidla nulová. Teda, ak zrušíte zmluvu k druhému výročiu a platili ste 50€ mesačne (investícia + poistenie) tak z vašich zaplatených 1200€ spravidla nedostanete nič! Tomu sa hovorí "super investícia".

Ďalším povinným poplatkom je pravidelný mesačný fixný poplatok, ktorý môže byť administratívneho charakteru, prípadne suma, ktorú si poisťovňa účtuje za vedenie konta alebo spracovanie platby. Spravidla táto suma nie je vysoká a pohybuje sa okolo 1,50 eur.

Okrem toho vás bude čakať aj poplatok za správu poistenia, ktorý sa pohybuje vo výške určitého percenta z platby alebo z celkovej hodnoty účtu. To znamená, že na začiatku môže byť suma nižšia, no v budúcnosti môže narásť v závislosti od výšky hodnoty vášho účtu.

Keďže ste uzatvorili investičné životné poistenie, banka si môže účtovať aj poplatok za správu aktív. Táto suma môže byť zahrnutá v pravidelných poplatkoch, no nie je to pravidlom. 

Ak investujete do fondov cez poisťovňu, spravidla si poisťovňa za to účtuje poplatok, ktorý býva väčší ako keby ste investoval priamo do fondov.

V každom IŽP je viacero poplatkov a ich súčet nie je zanedbateľný, čo v konečnom dôsledku uberá z vašich €.

 

Životnosť investičného poistenia na Slovensku je približne 7 rokov

Počas tejto doby sa môže stať, že klient bude potrebovať „našetrené“ financie a poistku zruší. Väčšina investičných poistení však umožňuje pri dodržaní určitých parametrov vybrať časť našetrených peňazí. Mať v dnešnej dobe finančný produkt kde si nemôžem maximálne flexibilne vkladať a vyberať svoje € je prežitok. Je to výhodné iba pre danú poisťovňu. Pred samotným výberom peňazí, prípadne urobenia iných zmien v nastavení poistenia, odporúčam absolvovať konzultáciu s niekým kto tomu rozumie a pracuje s financiami aspoň 10 rokov. 

Čím dlhšie si sporíte, o to by to malo byť pre vás výhodnejšie. Rušiť alebo vyberať zo správneho produktu v prvých rokoch je finančne negramotné.

Pozrite si čo dokáže aj malá sumička 10,38 x dostatočný čas. http://luboscesnek.sk/financne-tipy/tri-kroky-k-financnej-pohode

Poprípade si vypočítajte na kalkulačke: Pravidelné sporenie http://luboscesnek.sk/kalkulacky

Moji klienti najčastejšie využívajú ako sporenie Bankvé účty vedené vo fyzickom zlate s nezdaňovaným výnosom viď článok. http://luboscesnek.sk/clanok/zlato-uz-je-na-tom-tak-zle-ze-zacina-vyzerat-velmi-dobre-8-dovodov-preco-kupit-prave-teraz

A ak majú záujem o fondy tak najčastejšie využívajú správcu fondov, C -Quadrat fondy fondov (C - Quadrat na dennej báze vyberá cca 60 - 100 tých najlepších fondov, kam presúva vaše € z viac ako 10 000 fondov) s priemerným ročným výnosom cca 6 - 8% a s zanedbateľným poplatkom 0,3% z vkladu (od 10€) a 0,3% z výberu, kedykoľvek bez viazanosti.

Príklad: vklad 100€ poplatok 0,30€ centov. Vyberáte 100€ poplatok 0,30€ centov. Nič viac!

C - Quadrat fondy fondov je ideálna a pohodlná možnosť zhodnotenia vašich €, bez starostí a zvýšeného rizika.

Samotné poisťovne a banky využívajú aj tohto správcu pre ich klientov. Prečo by ste teda mali za to banke, poisťovni platiť keď si môžete investovať priamo do fondov? Robte to, čo je pre vás výhodnejšie.

 

Aké poistenie je pre vás vhodné?

V súčasnej dobe je pre klientov poisťovní existujé veľké množstvo možností ako sa poistiť. Výber vhodného poistenia závisi od viacerých faktorov. Preto pred uzatvorením akéhokoľvek poistenia, či už rizikového, kapitálového alebo investičného, ma kontaktujte rád vám pomôžem s výberom, ktorá voľba by bola pre vás ideálna.

Jednu výhodu majú životné poistenia spoločnú, dajú sa zrušiť. Čím skôr zrušíte pre vás nevýhodný produkt, o to budete mať menšiu stratu a viac € ušetríte do budúcna.

Bližšie informácie o poistení nájdete tu: http: http:  http://luboscesnek.sk/financne-tipy/vyznajte-sa-v-poisteni

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.