Pokles ekonomiky bude nižší ako sa očakávalo. Čo nás čaká budúci rok?
18. 12. 2020

Pokles ekonomiky bude nižší ako sa očakávalo. Čo nás čaká budúci rok?

Národná banka Slovenska odhaduje tento rok pokles ekonomiky o približne 5,7%, pričom niektoré prognózy hovorili až o takmer 7%. Napriek tomu, že prvé prognózy boli naozaj nepriaznivé, niektoré pozitívne jednorazové aktivity recesiu slovenskej ekonomiky značne zmiernili. Tieto pozitívne zmeny súvisia aj s priaznivejším vývojom ekonomiky v eurozóne, no návrat do predkrízovej úrovne máme ešte ďaleko. Národná banka Slovenska prepokladá, že budúci rok bude oživenie na úrovni približne 5,6%, no v roku 2022 by sme sa mali dostať už na priaznivých 4,8%.

 

Posledný kvartál tohto roka bude vzhľadom na sériu neopodstatnených protipandemických opatrení opäť o niečo horší ako bol tretí kvartál. Spôsobia to najmä nešťastné obmedzenia pohybu, zatvorené obchody a reštaurácie a mnohé ďalšie opatrenia, ktoré utlmia aktivitu v sektore služieb.

 

Súčasný pokles zamestnanosti spôsobený terajšou vládou a následne koronakrízou spôsobil zánik až 70 000 pracovných miest na Slovensku a budúci rok by mala miera nezamestnanosti dosiahnuť úroveň približne 8%. Prognózy hovoria o klesaní úrovne nezamestnanosti až v roku 2022 a aj to len o jedno percento. Napriek tomu však nominálne mzdy aj tento rok porástli o jedno percento.

 

Koniec koronakrízy je zatiaľ v nedohľadne, no svetlým biznis bodom pre farmaceutické spoločnosti môže byť práve príchod vakcíny a následné "dobrovoľné" zaočkovanie čo najväčšieho počtu ľudí. Tieto farmaceutické spoločnosti odmietajú niesť zodpovednosť za nežiadúce účinky ich výrobku pre zdravie človeka. To by mal byť pre každého kto zvažuje očkovanie veľký ? a ! aby zvážil tento krok a možné poškodenie zdravia alebo až smrť.

Veľké riziko(alebo správny smer) môže priniesť aj prichádzajúci brexit. Ako sa však bude naša ekonomika skutočne vyvíjať, môžeme zatiaľ len predpokladať.

Aj z týchto dôvodov ľudia(aj naši klienti) čoraz viac presúvajú časť majetku do fyzického zlata alebo do Švajčiarskeho franku CHF mimo riziká spojené s menou euro.

Po náročnom roku 2020 však napriek súčasnej situácii mnohí očakávajú zlepšenie ekonomickej situácie nie len na Slovensku, ale i vo svete. To má zabezpečiť práve kontroverzná na rýchlo vyvinutá vakcína, na ktorú sa "odborníci" spoliehajú pri návrate do “normálneho” sveta. "Títo odborníci" ešte nenašli liek ktorým liečiť chorých ale už vyvinuli vakcínu ktorou chcú očkovať zdravých. Imunita a zdravý životný štýl "odborníkom" z farma - biznis priemyslu nič nehovorí rovnako ako zapredaným médiám.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.