TIETO 3 TIPY VÁM UKÁŽU, AKO VYŤAŽIŤ ZO SVOJICH FINANCIÍ MAXIMUM
13. 03. 2019

TIETO 3 TIPY VÁM UKÁŽU, AKO VYŤAŽIŤ ZO SVOJICH FINANCIÍ MAXIMUM

Pokiaľ na bežnom účte disponujete hotovosťou, ktorá je vyššia, mali by ste s ňou začať pracovať. Šetrenie na bežnom účte vám síce môže dať pocit bohatstva, no reálne strácate a prerábate. S financiami je potrebné pracovať, aby ste z nich vyťažili maximum.

 

SPORTE A VAŠE PENIAZE BUDÚ PRACOVAŤ

Pokiaľ vaše financie ležia na bežnom účte, určite strácate na hodnote kvôli inflácií. V súčasnosti si Slováci odkladajú približne 9 % zo svojho príjmu, čo je dobrá správa. Mnohé banky ponúkajú sporiaci účet ako podúčet k vášmu účtu, ktorý je však pre vás rovnako nevýhodný z hľadiska výnosu. Oba účty sú výhodné iba pre banky, peniaze ste im prakticky požičali zadarmo.

Sporenie sa opäť stáva trendom, ktorý pomáha zhodnotiť vaše financie minimálne pri prekonávaní inflácie. Treba si však zvoliť tie správne produkty.

 

NEBOJTE SA INVESTOVAŤ!

Financie môžu pracovať za vás aj pri investovaní, netreba sa však báť pri poklese cien akcií a základom je nepredávať ani v čase poklesu. Ideálnym tipom pri investovaní je nakupovať akcie, fyzické zlato za konštatné sumy, pravidelne, držať sa investičného horizontu a pri poklese akcií alebo ceny zlata zvýšiť nákup. Pre tých, ktorí nechcú riskovať krátkodobé straty, je ako stvorené dlhodobé investovanie, ktoré zaručene prinesie pozitívny výsledok. Finančný trh a akcie sa menia, zlato je istota ktorá sa nemení, no pri rokoch investovania sa vám úspech odzrkadlí v podobe zhodnotenia vašich financií, vášho majetku.

Zhodnotenie vo fyzickom zlate v € bolo za posledných 10 rokov vyše +60%, za posledných 15 rokov vyše +260% a za posledných 20 rokov vyše +350%, bez rizika krachu, bez viazanosti, bez zdaňovania - bankové zlato je oslobodené od daní. Fyzické zlato pre jeho vlastnosti a vzácnosť by malo tvoriť značnú časť vášho majetku. 

Pravidelné investovanie každý mesiac je menšie riziko ako jednorazová investícia. Pravidelnosť umožňuje priemerovanie ceny akcií, zlata a tým pádom môžete niekedy nakúpiť drahšie, no inokedy zas môžete nakúpiť výrazne lacnejšie a teda viac gramov zlata. Strata z investícií tak bude menšia a zisk naopak môže byť vyšší. Jednorazová investícia sa nemusí vyplatiť, ak prídete na trh v nevhodnom období vysokých cien akcií a tie následne klesnú. Kým túto zmenu vyrovnáte, bude to nejaký čas trvať. To isté platí pri všetkom napr. pri zlate, nehnuteľnostiach atď..


TERMINOVANÝ VKLAD JE BANKOU GARANTOVANÁ VAŠA STRATA

Ďalšia z alternatív znehodnocovania vašich financií je terminovaný vklad, ktorý je naozaj zárukou straty, ročný výnos je niekde okolo 0,1 - 1% a ešte mínus daň zo zisku.  Hoci neponúka po odrátaný inflácie(za rok 2018 2,5%) žiadny výnos veľa ľudí ho žiaľ stále využíva a banky tento ich produkt radi ponúkajú. Ak máte financie na bežnom účte, tie vám nedokážu “zarobiť” ani ušetriť. Terminovaný vklad je ešte aj podmienený dlhšou viazanosťou, no rovnako nedokáže priniesť nadinflačné zhodnotenie. Hrozia tu aj straty, nakoľko terminované vklady sú chránené Fondom na ochranu vkladov v ktorom je približne 202 miliónov € oproti vkladom v bankách, v ktorých je okolo 33 miliárd €. Reálne Fond na ochranu vkladov chráni iba cca 0,6% z vašich peňazí uložených v banke. Aj to iba do 100 0000€ a v jednej banke.

V praxi to znamená, že za vašich 10 000€ na termínovanom, bežnom účte máte ručenie cca 60€.

Dajte si otázku: Požičali by ste niekomu cudziemu 10 000€ ak by vám dal do zábespeky 60€ keby náhodou ...? Určite nie! Ale peniaze vložené na účty, produkty ktoré vlastní banka sú banke požičané peniaze. To už nie sú vaše peniaze, je to dlžnícko(banka) - veriteľský(vy) vzťah.

Našťastie sú na trhu finančné produkty pod dozorom NBS ako napríklad dlhopisy, kde majú klienti pevný ročný výnos vyše 5% a bez zbytočných poplatkov.

Pri investícii do dlhopisov určite treba zvážiť viacero parametrov: história spoločnosti, jej fin.kondícia, projekt na ktorý sa prostriedky použijú a či vám vie pri vyšších investíciách dajme tomu 200 000€ poskytnúť ručenie napr. lukratívnym stavebným pozemkom - zápisom na katastri "C" na vaše meno a pod.. 

V každom prípade, ak neviete, ktorá z možností je pre vás najvýhodnejšia, kontaktujte ma, aby ste vaše financie mohli čo najlepšie a najefektívnejšie zhodnotiť.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.