Zachráň sa, kto môžeš. Bývalý šéf FEDu varuje pred kolapsom na burze.
31. 12. 2018

Zachráň sa, kto môžeš. Bývalý šéf FEDu varuje pred kolapsom na burze.

Alan Greenspan pôsobil na pozícii predsedu FEDu, ktorý funguje ako americká centrálna banka, v rokoch 1987 - 2006. 19 rokov pôsobenia v tejto funkcii dávajú jeho slovám veľkú váhu.

Americké burzy, ktoré sa v posledných týždňoch stretávajú s vlnou výpredajov, sa len tak nespamätajú. V rozhovore pre stanicu CNN to uviedol bývalý predseda FEDu (centrálneho bankového systému Spojených štátov) Alan Greenspan.

Hlavné americké burzové indexy sú za tento rok v mínuse a spejú k najhoršiemu decembru od roku 1931, kedy boli USA uprostred Veľkej hospodárskej krízy.

"Bolo by veľmi prekvapivé, keby sa akciové trhy stabilizovali a vrátili k rastu," povedal Greenspan. Pripúšťa však, že v minulosti už sa tak stalo. Ak by akciové trhy začali opäť rásť, následná korekcia by bola podľa neho ešte bolestivejšie. "A na konci tohto vzostupu - zachráň sa, kto môžeš," dodal.

Greenspan pôsobil na pozícii predsedu Fedu, ktorý funguje ako americká centrálna banka, takmer 19 rokov. Preslávil sa okrem iného svojim výrokom z 90. rokov, kedy označil vtedajšiu situáciu na trhoch za "iracionálnu vitalitu", čím narážal na vtedajšiu tzv. Internetovú horúčku.

 V tej dobe totiž v Spojených štátoch vznikala jedna internetová firma za druhou a investori do nich liali obrovské množstvo peňazí. Ich akcie tak nebývalo vzrástli, čo však dlho nevydržalo.

Na Greenspanove slová došlo po roku 2000, kedy "bublina spľasla", akcie sa prepadli a mnohé internetové firmy po raketovom vzostupe zanikli.

Teraz Greenspan v rozhovore pre CNN varoval, že rastové obdobie amerických búrz skončilo. A čísla troch hlavných indexov mu dávajú za pravdu.

Dow Jones, Nasdaq Composite aj S & P 500 vymazali rekordné zisky z tohto roka a všetky tri sú za tento rok v mínuse. Analytici sa zhodujú, že podľa doterajšej situácie na amerických burzách to vyzerá na najhorší december od roku 1931.

Akciové trhy sú pod tlakom najmä kvôli stúpajúcim výnosom amerických dlhopisov, myslí si Greenspan. "Na základe histórie z posledných 15-20 rokov vieme, že to je kľúčový faktor, ktorý ťahá akciový trh smerom nadol," povedal. Dlhopisy sú totiž v tomto prípade pre investorov atraktívnejšie, ako akcie. Podľa Greenspana budú výnosy amerických dlhopisov ďalej rásť.

"Spojené štáty mieria ku stagflácii, kombinácii vysokej inflácie a stagnácie ekonomiky," uviedol Greenspan. To je podľa neho "toxický mix". CNN dodala, že americká ekonomika prechádzala obdobím stagflácia naposledy v 70. a na začiatku 80. rokov.

 

Práve pre Greenspanove skúsenosti a jeho pôsobenie vo funkcii prezidenta FEDu jeho slová obleteli celý svet.

"Kto má zlato má vždy peniaze!"

"Skutočný význam zlata spočíva v jeho vlastníctve."

                                                           Alan Greenspean, prezident FEDu

 

A koľko ho máte vy?

Máte ho dostatočné množstvo na ochranu vášho majetku pred rizikom uvedenom v článku?

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.