Zlatá horúčka pred krízou? Cena zlata vystrelila hore.
01. 11. 2018

Zlatá horúčka pred krízou? Cena zlata vystrelila hore.

  Svetová cena zlata vystrelila hore, čo vyvoláva otázniky o možnom príchode ďalšej krízy. Aj v úvode roka 2008 totiž investori v predtuche hospodárskej recesie skupovali zlato, po čom ceny prudko stúpli.

Globálna kríza napokon na jeseň 2008 naozaj prišla po páde americkej banky Lehman Brothers. Cena zlata v danom období vzrástla o neuveriteľných 270 percent a koncom roku 2010 atakovala hranicu 1 900 dolárov za jednu trójsku uncu. Aktuálne stojí zlato viac ako 1 200 dolárov za uncu a za dva roky zdraželo o pätinu.

Podľa Svetovej rady pre zlato sa len za prvých 6 mesiacov tohto roku zvýšili zlaté rezervy centrálnych bánk o 193,3 tony. Aj pre hrozbou krízy sa vyššími zlatými rezervami snažia ochrániť hlavne centrálne banky Ruska, Číny, Turecka či Kazachstanu. Prichádzajúca zlatá horúčka začína postupne zasahovať aj Európu a minulý týždeň desaťnásobne zvýšila svoje zlaté rezervy maďarská centrálna banka. Aj po prudkom zvýšení zlatých rezerv na 31,5 tony majú naši južní susedia približne rovnaké zásoby žltého kovu ako Slováci.

„Je zrejmé, že recesia raz príde, ale je ťažké odhadnúť kedy.“ 

Centrálne banky kupujúce zlato (viď. graf nákupov za posledné roky cca 250 - 350 ton ročne) aktuálne znepokojuje čoraz častejší pád akciových trhov kombinovaný s prudkým oslabovaním mien rozvíjajúcich sa trhov. Neistotu tiež zosilňuje čoraz prudšia obchodná vojna medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou.

„Kríza môže byť klasicky spôsobená americkou centrálnou bankou FED, ktorá sprísni menovú politiku až natoľko, že americkú ekonomiku pridusí, čo spustí následne recesiu okrem USA aj v ďalších regiónoch.“

  S krízou by padol dolár, ale aj euro a ďalšie svetové meny.

Pri tomto vývoji by boli víťazmi tie štáty, ktoré budú mať vyššie zlaté rezervy ako aj občania, ktorí vlastnia fyzické zlato. A aj z tohto dôvodu fondy, akcie, stavebné sporenie, investičné životné poistenie a iné virtuálne aktíva, alebo hotovosť nepatria na prvé miesto vo vašom portfóliu. Vaše úspory, váš rodinný poklad musí mať pevné základy. Fyzické, trvácne a po tisícročia overené. Centrálne banky každého štátu vedia prečo vlastnia a v tomto období aj navyšujú svoje fyzické zlaté rezervy.

  Obavy pramenia z tohto, že FED rovnako ako pred poslednou veľkou krízou začal prudko zvyšovať základnú úrokovú sadzbu. Tá len počas tohto roku stúpla už trikrát a aktuálne sa nachádza v rozmedzí 2 až 2,25 percenta. Naposledy práve vyššie úroky spôsobili, že Američania nedokázali splácať hypotéky, ktoré v rámci balíkov cenných papierov nakúpili banky po celom svete. Na trhu nastala obrovská neistota a po krachu americkej banky Lehman Brothers nikto netušil, kto bude ďalší. Pre strach z nesplatenia úverov finančné domy prudko obmedzili pôžičky a svetovú ekonomiku zasiahla obrovská recesia. Súčasný ekonomický rast totiž podporujú práve úvery, ktoré bežným ľuďom umožňujú nakupovať viac tovarov a služieb. Firmy zas môžu práve vďaka pôžičkám realizovať nové projekty a prijímať nových zamestnancov.

Časť analytikov očakáva príchod recesie už o dva roky. „Svetová recesia by mohla prísť už v roku 2020, a to z jedného jednoduchého dôvodu. Rast v posledných desiatich rokoch bol taký silný, že vo väčšine vyspelých krajín sa ekonomiky dostali nad svoj potenciál.“

  S krízou by padol dolár, ale aj euro a ďalšie meny. Víťazmi by boli štáty s vyššími zlatými rezervami.

Otvorte si aj vy aspoň jeden účet v rodine, účet vedený vo fyzickom zlate pod garanciou Rakúskeho štátu. Váš rodinný poklad.

Kontaktujte ma ešte dnes, rád vám pomôžem.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.