Zlato už je na tom tak zle, že začína vyzerať veľmi dobre! 8 dôvodov prečo kúpiť práve teraz.
26. 08. 2018

Zlato už je na tom tak zle, že začína vyzerať veľmi dobre! 8 dôvodov prečo kúpiť práve teraz.

Tieto informácie vám umožnia sa objektívnejšie rozhodnúť, aby ste nepremeškali túto príležitosť nakúpiť lacné zlato s cieľom na jeseň alebo v zime zarobiť 8 - 10 - 20 a viac %.

Pre upresnenie, ja netvrdím, že tento týždeň začnú ceny stúpať, ale cena ťažobných nákladov a vývoj vo svete, historicky najväčší dlh v dejinách ľudstva, všetko naznačuje obrat v prospech zlata a toho, kto ho bude vlastniť.

 

   1. Sezónnosť

  Najhoršie obdobie pre obchod so zlatom je medzi júnom a augustom. V tomto období letná cena zlata dosiahla minima. Samozrejme nemáme možnosť vedieť, či je úplne dole (krátkodobý pokles o pár % a podobne je možný), ale väčšie výkyvy ceny smerom nadol už neočakávame. V septembri začínajú v Indii veľké nákupy fyzického zlata, pretože tam nastane svadobné obdobie.

India má vyše jednej miliardy obyvateľov a svadba patrí medzi najdôležitejšie životné udalosti. Svadba trvá nepretržite cca 3 dni a štandardne je na nej aj niekoľko tisíc hostí. Indovia nedávajú peniaze ako dar, ale z tradície je nevesta vyvážená zlatom a to doslova! Aj desiatkami kilogramov zlata.

    2. Papierové (burzové - virtuálne) zlato

  Správy o papierových nákupoch zlata sa v priebehu rokov ukázali ako veľmi užitočný ukazovateľ. Na burze sú rôzne kategórie obchodníkov. Inak povedané, obchodníci sú považovaní za múdrych ľudí. Čím viac vsádzajú na pokles ceny, tým viac je pravdepodobé, že trh skutočne klesne. Veľkí špekulanti (hlavne hedgeové fondy) ale tak "múdri" nebývajú.

Naposledy boli ceny tak nízko, ako sú dnes, v zime 2015 - 2016, po nich zlato raketovo narástlo od 1050 k 1380 USD za uncu čo je zisk + 31%. Pozícia tých veľkých špekulantov, konkrétne v objednávkach na nákup zlata v nasledujúcich mesiacoch, sú na úrovni kapitulácie (nikto už nevsádza na pokles ceny).

Naposledy bolo menej objednávok na nákup zlata v januári 2016. Následne cena zlata narástla o + 31,42%!

    3. Americký dolár

  Zlato je obyčajne, aj keď nie vždy, opakom americkému doláru. Pokiaľ je USD silný, zlato je slabé a naopak. To sa stalo v minulých mesiacoch viackrát, kedy to USD natrel skoro všetkým. Ale USD jazda možno vyčerpala všetky sily. USD idnex voči košu svetových mien naráža na bariéru 95 bodov dlhšiu dobu. USD by teda mohol byť na ústupe, čo by znamenalo, že zlato bude stúpať.

    4. Zásoby SPDR

  Najväčším svetovým burzovým fondom je americký SPDR Gold Shares. V tejto dobe skladuje okolo 787 ton zlata. Naposledy boli zásoby SPDR tak nízke v lete 2017. Na jeseň cena zlata začala rásť z 1200 na 1360 USD/unca, o + 13%. Začiatkom roka 2016 boli zásoby ešte menšie a následná rallye smerom nahor ešte väčšia o spomínaných + 31%. Nízke zásoby SPDR znamenajú, že ľudia (nielen investori) vlastnia málo zlata. Čím menej zlata vlastnia, tým je väčší potenciál kupcov.

    5. Vzťah cien akcií ťažobných spoločností a ceny zlata

  Pomer medzi cenami akcií spoločností, ktoré ťažia zlato a cenou zlata obyčajne klesá behom klesajúceho trhu a stúpa behom rastového trhu (pohybujú sa súbežne). Pokiaľ pomer stúpa, je inými slovami relatívny výkon akcií ťažiarskych spoločností lepší ako zlato a ide teda o rastové znamenie. To znamená, že trh má podozrenie, že nižšie ceny zlata sú len dočasnou odchylkou, ktorá nebude nadmerne ovplyvňovať ziskovosť akcií ťažobných spoločností. Cena zlata začne stúpať a tak dorovnávať nárst - ziskovosť akcíí ťažobných spoločností.

Náklady ťažobných spoločností, ktoré ťažia zlato stúpajú ročne o cca + 10 - 14%, čo sa v čase odzrkadľuje na stúpajúcej cene zlata. Ako keby garantovaný zisk pre vlastníkov fyzického zlata.

    6. Zlato má pevný základ na 1200 dolároch

  Oblasť okolo 1200 USD za troysku uncu zlata je označovaná ako nízká cena, čo platí už dva roky. Takže ďalší pokles iba obtiažne predpokladať. A ak, tak len krátkodobo, čo je najlepšia cena na nákup! Cena za uncu 24.8.2018 - 1189,95 USD. 

    7. Inflačné očakávanie

  Na cenu zlata má veľký vplyv aj inflácia. Inflačné očakávanie bolo dlho mierne, ale v posledných dvoch rokoch stále rastie. Pokiaľ inflácia rastie a cena zlata klesá, je to abnormálna situácia. A tak sú len dve riešenia. Buď sa zníži inflačné očakávanie, alebo cena zlata bude rásť.

Európska centrálna banka (ECB) má za úlohu okrem iného vytvárať infláciu (znehodnotenie €) na úrovni okolo 2% ročne (2% = v reálnom živote zdraženie o cca 4 - 6% ročne). Ak by nebola inflácia, nastala by deflácia a trh by skrachoval. Dlho sa jej to nedarilo aj preto máme historicky najnižšie úrokové sadzby v bankách (na hypotékach cca 1% a na termínovaných účtoch cca 0,05% p.a.). Inflácia už začala rásť. Potraviny na Slovensku zdraželi od začiatku roka o vyše 5%!

    8. Obchod so zlatom

  Veľa obchodníkov (v EU) uviedlo, že obrat medziročne poklesol o desiatky %. Ale trh má veľmi účinný opravný mechanizmus. Je to cena. Za dnešné ceny zlato začína byť príťažlivé. Na trhu sa objavuje veľa záujemcov. Obyčajne dav (väčšina) kupuje za draho a predáva za lacno. Ľudia, ktorí sa nenechajú ovplyvniť davom sú preto vždy úspešnejší (menšina), kupujú za nízke a predávajú za vysoké ceny. Dnes je cena zlata na ťažobných nákladoch. Ideálny čas na nákup!

    Zlato už je na tom tak zle, že začíná vyzerať veľmi dobre.

 

  Využite aj vy tieto informácie a túto jedinečnú možnosť nakúpiť si fyzické zlato a tým zabezpečiť seba a svoju rodinu.

  Za 8 rokov spolupráce s Rakúskymi bankami sme otvorili už tisícom Slovenských občanov účty vedené vo fyzickom zlate v objeme vyše 120 000 000€.

  Otvorte si aj vy účet v Rakúskej depozitnej banke, so sídlom priamo vo Viedni, garantovanej Rakúskym štátom. Nakupujte rýchlo, bezpečne a pohodlne priamo z vašej obývačky. Nákup zlata od 10€, účet bez viazanosti, bez poplatku za vedenie účtu, bez poplatku za vklad a výber, online prístup zdarma, bez dosahu exekútora, bez zdaňovania, s možnosťou si osobne vybrať fyzické zlato alebo zaslaním na adresu.

 

 V prípade otázok ma kedykoľvek kontaktujte, rád vám pomôžem.

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.