Od januára čaká živnostníkov opäť zvyšovanie odvodov. O koľko viac si priplatia?
18. 09. 2023

Od januára čaká živnostníkov opäť zvyšovanie odvodov. O koľko viac si priplatia?

Každoročnému zvyšovaniu minimálnych odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne sa živnostníci a iné samostatne zárobkovo činné osoby nevyhnú ani budúci rok. Od januára 2024 prichádza opäť ďalšie navýšenie, na ktoré má vplyv práve výška priemernej mesačnej mzdy za kalendárny rok predchádzajúci dva roky rozhodujúcemu obdobiu. Výška minimálnych mesačných odvodov na rok 2024 sa vypočítava z priemernej mzdy za rok 2022, ktorá bola vo výške 1304 eur.

Minimálny vymeriavací základ pre odvody je od 1. januára 2024 vo výške 652 eur, čo je 50% z priemernej mesačnej mzdy za rok 2022. Na základe toho je možné určiť minimálne odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne na rok 2024.

Do sociálnej poisťovne sa platia minimálne mesačné odvody vo výške 33,15% z vymeriavacieho základu, teda zo 652 eur, čo predstavuje pre rok 2024 sumu 216,13 eur. Výška sumy, ktorú živnostník platí zdravotnej poisťovni sa vypočítava ako 14% z minimálneho vymeriavacieho základu, čo pre rok 2024 predstavuje sumu 91,28 eur mesačne. Pokiaľ ide o osoby so zdravotným postihnutím, tu sa suma znižuje o polovicu a je to teda 7% z minimálneho vymeriavacieho základu, čo predstavuje sumu 45,64 eur.

Uvedené minimálne zdravotné odvody sa nevzťahujú na osoby, ktoré sú súčasne zamestnancami alebo poistencami štátu. Ak teda okrem živnosti máte aj trvalý pracovný pomer, odvody do zdravotnej poisťovne za vás platí zamestnávateľ a pokiaľ máte záujem, môžete ako živnostník do zdravotnej poisťovne platiť aj nižšiu sumu ako je minimálny odvod, no nie je to nevyhnutné. Platby do zdravotnej poisťovne sa platia ako preddavky, čo znamená, že po skončení roka vykoná zdravotná poisťovňa ročné zúčtovanie. Ak vám vychádza nedoplatok, je potrebné ho dodatočne uhradiť a zároveň vám bude vypočítaná aj výška preddavku, ktorú nájdete v ročnom zúčtovaní.

Celková suma, ktorú samostatne zárobkovo činná osoba bude od 1. januára 2024 platiť do sociálnej a zdravotnej poisťovne, bude vo výške 307,41 eur, v prípade osoby so zdravotným postihnutím bude táto suma predstavovať 261,77 eur. Náklady tak stúpli v porovnaní s rokom 2023 o 21,92 eur mesačne.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.