Ako znížiť cholesterol?
03. 09. 2023

Ako znížiť cholesterol?

Bojíte sa vysokého cholesterolu?
Zápasíte s jeho znížením?
Alebo dokonca beriete lieky na cholesterol? 

  Najviac ľudí na svete nezomiera na pandémie alebo vo vojnách. Najväčší počet ľudí zomiera na najrozšírenejšiu pandémiu všetkých čias – upchaté cievy čo vedie k srdcovému infarktu či mozgovej príhode 
Ako sa tomu môžeme brániť?  

  Sme presvedčení, aby sme jedli nízkotučnú stravu. Pomôže to?  
Čo je lepšie: odtučnené mlieko alebo plnotučné mlieko?  
Väčšina ľudí zvolí odtučnené mlieko. Je to pravda? 

  HDL cholesterol sa označuje ako dobrý. Viaže na lipoproteín vysokej hustoty, ktorý v tepnách ,,zbiera" na seba tuk a transportuje ho do pečene.

  LDL cholesterol poznáme ako zlý. Keď sa nachádza v krvi vo veľkom množstve, usádza sa v cievach, čím ich zužuje a sťažuje tak optimálny prietok krvi. Po 40tke pomaly klesá schopnosť pečene spracovať tuk.

Na naše zdravie ako aj správnu hladinu cholesterolu má najväčší vplyv naše stravovanie (obezita, fajčenie, pitie alkoholu)! Až potom nasleduje nedostatok pohybu, vek, dedičnosť a stres.

    Potravinársky a zdravotný priemysel nám úspešne zamlčuje jednu zásadnú informáciu.

  Pri výskume bolo zistené, že hladinu cholesterolu v krvi nezvyšuje iba tuk v potrave. Zvyšujú ho aj bielkoviny!

Pretože aj živočíšne bielkoviny zvyšujú cholesterol rovnako ako tuky!

Aký tuk zvyšuje hladinu cholesterolu najviac? Ktorý je najhorší? Niektoré štúdie hovoria, že vaječný žĺtok. Iné štúdie to zas nepotvrdili naopak ešte odporúčajú jedno vajíčko denne. Vajíčko obsahuje cca 180mg tuku vrátane zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín,lecitínu, železa a vitamínov. Okrem toho sú kvalitným zdrojom proteínov.

Pozrite si tabuľku, ktorá ukazuje porovnanie, ako zvyšujú cholesterol bielkoviny v porovnaní s vaječným žĺtkom.

Rovnaké výsledky sa objavili aj u všetkých ďalších druhov zvierat, vrátane oviec a psov. 


Ako vidíte, konzumácia syrov (aj netučných) vám dá veľmi vysoký cholesterol. Pretože syry sú koncentrovaný kazeín a ten vám dá veľmi vysoký cholesterol, a to sám, bez tuku.
A odtučnené mlieko?  
To je druhá najhoršia potravina na svete spôsobujúca vysoký cholesterol. Hneď po vaječnom žĺtku. 

Keď vymeníte plnotučné mlieko za odtučnené, pomôže vám to? Podľa tejto štúdie určite nie.

Problém nie je iba v tuku, problém je aj v bielkovine. A pretože táto bielkovina je jednou z najhorších na zvyšovanie cholesterolu, najlepšie je ju nikdy nekonzumovať.

  Veľa ľudí sa pýta, čím znížia cholesterol. Podľa týchto štúdií jednoznačne vyradiť živočíšne bielkoviny a hlavne mlieko a všetky mliečne produkty alebo ich príjem aspoň obmedziť na minimum.

Aké mlieko by sme teda mali používať?
Akékoľvek z rastlinnej bielkoviny. Sójové, ryžové, kokosové, ovsené, mandľové…

V niektorých výskumoch sa výsledky nezhodujú čo škodí viac či menej. Ale nie je ani jeden výskum, ktorý by neodporúčal viac rastlinnej stravy. Rastlinné proteíny nám žiadny problém nevytvárajú.

  V dnešnej modernej, uponáhľanej dobe by u žiadneho človeka nemali chýbať 100% prírodné doplnky stravy bez použitia chémie, či už pri samotnom pestovaní, spracovávaní alebo konzervovaní daného produktu!

  Jednou z možností ako si môžete okamžite zdravotne pomôcť je zaradenie takýchto doplnkov do dennej stravy. Kompletný balíček Cholesterol nájdete na tomto linku: balik-duolife-metabolizmus-cholesterol z ktorého minimálne odporúčam Chlorofil, ktorý už pri 10 - 25ml denná dávka = niekoľko kilogramov zeleného šalátu v bio kvalite poznate-tento-zeleny-zazrak-ako-pomoze-vasmu-zdraviu a ProCholterol.

Rovnako aj nie len pre športovcov proteín rastlinného zloženia až s 69g bielkovín na 100g protein-shake

Kontaktujte ma využite akciu 15 až 20% z ceny hneď pri prvom nákupe.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.