Minimálna mzda sa od januára zvyšuje. Reálne Slováci schudobnejú.
28. 08. 2023

Minimálna mzda sa od januára zvyšuje. Reálne Slováci schudobnejú.

Od 1. januára 2024 dochádza opäť k zvyšovaniu minimálnej mzdy. Zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady dohodli dokonca na vyššej sume, ako by určoval zákon.

V súčasnosti je výška minimálnej mzdy 700 eur, po novom sa zvýši o 50 eur. Od januára tak mesačná minimálna mzda zamestnancov bude predstavovať 750 eur. Ak by sa však počas rokovania nedohodla výška sumy minimálnej mzdy, bola by určená výsledkom takzvaného automatu. Ten určuje výšku minimálnej mzdy ako 57% z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Súčasná dohoda tak zvýšila sumu automatového výpočtu o 6 eur.

Toto je výsledok neschopných, vlastizradných politikov po 30.rokoch demo-kracie. Len za posledných pár rokov potraviny zdraželi o viac ako 40%! A čo pohonné hmoty, energie a iné poplatky?!

Zvýšenie minimálnej mzdy v % vyjadrení znamená zvýšenie len o cca 7% aj to v hrubom voči zdraženiu v desiatkach % v čistom!!!

Inak povedané z roka na rok sa číslo opticky zvyšuje ale v reálnom žitote z roka na rok Slováci viac a viac chudobnejú!!!

Napriek pravidelnému zvyšovaniu minimálnej mzdy je Slovensko takmer na chvoste Európskej únie. Oproti krajinám s najvyspelejšou ekonomikou je naša minimálna mzda o viac než polovicu nižšia a reálna mzda štvrtinová. S cenami produktov dennej spotreby zas naopak patríme k najdrahším! Po zvyšovaní na úroveň 750 eur by sme sa však dokázali dostať nad Českú republiku, kde je po prepočte aktuálne hodnota mesačnej minimálnej mzdy na úrovni 729 eur.

Predpokladáme však, že aj ostatné krajiny čaká v blízkej dobe zvyšovanie hodnoty minimálnej mzdy a tak môžeme len odhadom predpokladať, či sa v tabuľke posunieme.

Minimálna mzda na Slovensku sa však zvyšuje aj na základe stupňov náročnosti práce, ktorých je v súčasnosti 6, pričom každý stupeň má koeficient od 1 po 2 s pridávaním po 0,2 bodu. Podľa stupňa náročnosti práce však viete vypočítať presnú hodnotu, ktorá vám prináleží.

Vzorec na výpočet je nasledovný: (mesačná minimálna mzda v roku 2024 – mesačná minimálna mzda v roku 2020) + (mesačná minimálna mzda platná v roku 2020 x koeficient pre príslušný stupeň náročnosti práce).

Minimálna hodinová mzda bude od roku 2024 vo výške 4,310 eur v hrubom, pričom táto suma platí tak pre riadnych zamestnancov na trvalý pracovný pomer, ako aj pre dohodárov. Oproti minulému roku tak ide o nárast o 0,287 eur na hodinu.

Jedinou možnosťou ako si zvýšiť mzdu na úroveň akú potrebujete je iba vašou aktivitou! V práci kde nemáte žiadne obmedzenia na váš príjem a v práci kde váš príjem nebude priamo závislý od vášho času.

Ako a kde nájdete takúto možnosť zvýšenia si príjmu nájdete aj v toto linku: cesta-k-vasmu-uspechu

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.