BANKOVÉ POPLATKY SA NEUSTÁLE ZVYŠUJÚ. TAKTO NA NICH MÔŽETE UŠETRIŤ A EŠTE AJ ZAROBIŤ
08. 11. 2018

BANKOVÉ POPLATKY SA NEUSTÁLE ZVYŠUJÚ. TAKTO NA NICH MÔŽETE UŠETRIŤ A EŠTE AJ ZAROBIŤ

  Pokiaľ vlastníte účet v banke, určite ste sa už stretli s tým, že pri niektorých operáciách si vaša banka účtuje vyššie alebo nižšie poplatky. Väčšinou sa jedná o administratívne záležitosti, ktoré síce môžu byť vo výške pár centov až niekoľko eur, no v konečnom dôsledku sa tieto sumy vedia vyšplhať na niekoľko desiatok až stoviek eur ročne. Dá sa im však šikovne vyhnúť. Viete ako na to?
 
  Oplatí sa použiť internetové porovnávače poplatkov rôznych bánk, poprípade si nájsť čas a poinformovať sa osobne. Stačí ak si poznačíte (na papier alebo v nejakom mobilnom zariadení), ktoré bankové služby využívate najčastejšie a ktoré najmenej často alebo vôbec. Podľa toho si vyhľadajte banku, ktorá je pre vás najvýhodnejšia.

Pokiaľ disponujete hotovosťou, ktorú si chcete vložiť na účet, poslať na iný účet, zaplatiť svoje výdavky, je jednoduchšie a úplne zadarmo, keď si tieto financie vložíte na svoj účet priamo cez bankomat. Mnohé banky v súčasnosti disponujú bankomatmi, prostredníctvom ktorých si môžete vložiť hotovosť priamo na váš účet za pár sekúnd a okamžite ich môžete začať využívať.

Ak totiž vkladáte hotovosť na svoj účet na pobočke banky, niektoré si účtujú za vklad administratívny poplatok, ktorý sa môže pohybovať od niekoľkých desiatok centov až po niekoľko eur. Niektoré banky si za tento úkon neúčtujú žiadny poplatok. 

To isté platí aj pri výbere hotovosti na pobočke banky. Poplatky za výber sa rôznia, no pokiaľ využijete na výber hotovosti bankomat vašej banky, máte to spravidla zadarmo. Niektoré banky ponúkajú dokonca možnosť bezplatného výberu hotovosti aj z iného bankomatu a o tejto službe sa môžete informovať na vašej pobočke.

Nemenovaná banka na SR ponúka svojim klientom prvý výber v mesiaci z bankomatu bez poplatku a je jedno, ktorej banky je ten bankomat. Teda ak viete približne koľko budete platiť prevodom, internetbankingom (inkaso, tel., atď.) tak zostatok si môžete vybrať. Vloženie hotovosti ako aj vedenie účtu je v tejto banke tiež bez poplatku.

Z hľadiska bezpečnosti používajte platobnú kartu čo najmenej a ak sa dá vždy plaďte v hotovosti. Slovensko je ako jedna z najprogresívnejších krajín Európy, čo sa týka bezhotovostných platieb, vybavená takmer vo všetkých prevádzkach platobnými terminálmi, drvivá väčšina z nich je dokonca aj bezkontaktných. Za platbu kartou neplatíte nič a je to pohodlné.

 

    No každá minca má dve strany aj táto virtuálna

  Slováci za rok 2018 uskutočnili cca 560 miliónov transakcií v objeme 28 miliárd €. Pri každej platbe kartou sa zo sumy odrátavajú v priemere 2 až 3% o čo má menší zisk daný obchodník. Čo je za tento rok pri 2% približne 560 000 000€ pre spoločnosti, ktoré prevádzkujú platobné terminály. Ich zisk končí mimo SR a ich služba zároveň mierne navyšuje ceny tovarov a služieb. Ak máte v obchode možnosť platiť hotovosťou alebo kartou opýtajte sa majiteľa či vám dá zľavu 1 - 2% ak zaplatíte v hotovosti. Viem, sú to drobné, ale ak platíte napr. 500€ mesašne tak 1 - 2% = 5 - 10€ za rok máte 60 - 120€ ušetrených. 

 

    Bezpečnosť 

  Platobné karty, bez kontaktné karty, alebo karty bez nutnosti zadania ochranného kódu a ich bezpečnosť si môžete pozrieť na tomto krátkom videu a v článku nižšie.

https://www.facebook.com/henri.rosenberg/videos/10155496966551105/

https://plus7dni.pluska.sk/domov/platobnu-kartu-nedajte-ruk-zlodej-nepotrebuje-cip-stacia-udaje

 

Ak si vyberáte hotovosť v zahraničí, či platíte kartou, v krajine, kde majú inú menu ako Euro, máte možnosť výberu zúčtovania vašej transakcie s konverziou alebo bez konverzie. To znamená, že platiť môžete buď v eurách alebo v domácej mene. Častokrát je však oveľa výhodnejšie platiť alebo vyberať hotovosť bez konverzie, nakoľko kurz môže byť oveľa výhodnejší.

 

    Internet banking vám ušetrí čas aj peniaze

  Ďalším krokom k šetreniu je využívanie internetbankingu alebo mobilbankingu. Keď už máte hotovosť na účte, je pre vás jednoduchšie nastaviť si napríklad trvalý príkaz na platby vašich bežných výdavkov, o ktoré sa potom nemusíte starať. Všetko vybavíte online alebo prostredníctvom vášho mobilného telefónu a tak máte opäť ušetrený aj čas aj peniaze, pretože sa vyhnete administratívnym poplatkom v niektorých bankách pri nastavovaní trvalých príkazov či vkladaniu hotovosti na účty.

 

    Bežné účty

  Bežné účty slúžia na uľahčenie a urýchlenie určitých úkonov. Bežné účty neslúžia na zhodnotenie vašich úspor. Výnos na týchto účtoch je menší ako 0,01% p.a. (z 1000€, ktoré by tam boli celý rok je váš zisk len 0,1€ pred zdanením). Z hľadiska bezpečnosti držte na ňom minimálnu sumu. €, ktoré máte na bežnom alebo termínovanom účte nie sú vaše, ale banky. Banka vám ich dlží. Vaše sú, až keď ich máte v ruke.

Eurá, ktoré ušetríte na bankových poplatkoch (cca 120€) + ďalšie, ktoré ušetríte pri platbe v hotovosti (cca 120€) môžete investovať.

Pri investícii mesačne ušetrených 20€ a priemernom ročnom zhodnotení 6% p.a. za 20 rokov máte 9 287€.

Pri investícii mesačne ušetrených 20€ a priemernom ročnom zhodnotení 6% p.a. za 40 rokov máte 40 029€.

Pri 20 rokoch ste investovali ušetrených 4 800€ a pri 40 rokoch 9 600€. V oboch príkladoch je vaša investícia len to čo ste ušetrili na poplatkoch. Buď tie poplatky zaplatíte bankám alebo ich ušetríte a zhodnotíte vo váš prospech.

Naši klienti využívajú práve takéto sporenia od 10€ bez viazanosti a s priemerným ročným výnosom vyše 6%.

 

    Sledujte zľavy a informujte sa o produktoch

  Nemusíte sledovať len produkty vašej banky, ale aj iných bánk. Častokrát prichádzajú banky s ponukami, ktoré naozaj stoja za to a vy môžete pekne ušetriť. Či už je to výhodný úrok, zľava na poplatku za vedenie účtu či dokonca vedenie účtu zadarmo, niekedy na takýchto “malých poplatkoch” môžete ušetriť až niekoľko desiatok či stoviek eur ročne. Stačí byť ostražitý a sledovať aktuálne ponuky bánk.

Skúste sa o produktoch poradiť u nás, máme rozsiahly prehľad a povieme vám, čo je pre vás najlepším riešením pri šetrení drobných.

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.