Čo spôsobuje finančný stres a ako sa ho môžete zbaviť?
12. 04. 2023

Čo spôsobuje finančný stres a ako sa ho môžete zbaviť?

Finančný stres je pojem, ktorý možno mnohí nepoznajú, no pritom ho možno bežne zažívajú na vlastnej koži. Prichádza práve vtedy, keď nemáte svoje financie pevne v rukách a neustále musíte premýšľať o tom, kde a ako ich získať, aby ste dokázali zaplatiť nečakané výdavky či utiahnuť aktuálne výdavky počas mesiaca až do ďalšej výplaty. Starostlivosť o vaše finančné zdravie by mala byť minimálne rovnaká, ako o zdravie fyzické či psychické. 

Pokiaľ máte dostatok financií, dobrú finančnú gramotnosť a vytvárate si finančnú rezervu, namiesto finančného stresu môžete zažívať finančnú pohodu. Viete, že vás neočakávané situácie nezaskočia a môžete si dovoliť aj niečo naviac. Vaše finančné zdravie je v dobrej kondícii a tým pádom nepociťujete negatívne dopady finančného stresu.

Jediné riešenie ako predísť finančnému stresu poprípade ako sa ho zbaviť je mať dostatok majetku či už finančných prostriedkov alebo iných aktív, pasív a ideálne aj medzinárodne fungujúci pasívny príjem.

Ak však naozaj musíte riešiť doslova každý cent, má to negatívne dopady nielen na zdravie, ale aj pracovný výkon či medziľudské vzťahy. Finančný stres je strašiak, ktorý vzniká v prípade, že máte k svojim financiám pasívny prístup. To znamená, že ho môžete pociťovať v prípade nedostatočnej finančnej gramotnosti, no sú možnosti, ako ju zlepšiť. 

V prvom rade je dôležité míňať menej financií, ako v skutočnosti dokážete zarobiť. Toto dokážete zmeniť napríklad revíziou už existujúcich zmlúv a poplatkov, kde v mnohých prípadoch ušetríte niekoľko desiatok až stoviek eur mesačne, no zároveň je potrebné zmeniť aj celkové finančné správanie.

Z každého príjmu by ste si mali pred začatím “míňania” časť odložiť a vytvárať si tak postupne finančnú rezervu. Tento krok je dôležitý aj pre budúcnosť, nakoľko vytváranie finančnej rezervy môže zabezpečiť neočakávané výdavky či výpadok príjmu. Finančný stres však môže nastať aj v prípade, že síce máte dostatok finančných prostriedkov, aj riešite svoje finančné zdravie, no nie úplne komplexne. Do celkového obrazu je potrebné zapracovať finančný plán, ktorý je akousi stratégiou kopírujúcou vaše ciele a životné plány, ktoré chcete dosiahnuť a uskutočniť. Aj pre toto je potrebné sa v oblasti financií vzdelávať, prípadne si nechať poradiť od odborníkov, ktorí vedia aké produkty sú pre vás vhodné a čo je potrebné upraviť či zmeniť, aby ste finančný stres nepociťovali.

Dopady finančného stresu sú v mnohých prípadoch veľmi nepriaznivé na celkový psychický aj fyzický stav človeka. Finančný stres môže spôsobiť problémy so spánkom, psychickú nepohodu, znížiť pracovnú produktivitu a v mnohých prípadoch spôsobiť problémy či už v partnerských alebo medziľudských vzťahoch. Finančná situácia a celkové finančné správanie je dokonca jednou z najčastejších príčin rozvodov.

V každom prípade by bol ideálny stav dosiahnuť finančnú pohodu. To sa vám môže podariť v prípade, že budete mať pod kontrolou všetky vaše príjmy a výdaje, vytvorenú dostatočnú finančnú rezervu, ktorá vás dokáže zabezpečiť pri mimoriadnych situáciách a dokážete sa na financie pozerať komplexne a manažovať ich podľa nastaveného finančného plánu. Minimálne tieto hodnoty by vám mohli pomôcť dosiahnuť dobré finančné zdravie. Ak sa starostlivosť o vlastné finančné zdravie stane súčasťou vášho životného štýlu, máte viac menej vyhraté.

Ak si myslíte, že nemáte dostatočný príjem na to aby ste si mohli tvoriť finančnú rezervu a dosiahnuť tak finančnú pohodu je vašou jedinou reálnou možnosťou, ktorú viete zmeniť hneď teraz je vytvoriť si plán B. Dokázali to už tisíce, desaťtisíce ľudí aj vo vašom okolí. Dokážete to aj vy len sa treba rozhodnúť.

Vytvorte si aj vy medzinárodné podnikanie bez nutnosti investície a rýchlo narastajúci pasívny príjem bez obmedzení.

https://luboscesnek.sk/cesta-k-vasmu-uspechu

 

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.