Od júla bude medených mincí o čosi menej. Aké riziká pre vás prináša postupné rušenie hotovosti?
15. 07. 2022

Od júla bude medených mincí o čosi menej. Aké riziká pre vás prináša postupné rušenie hotovosti?

Hovorilo sa o tom dlhšie, no až teraz sa to stalo realitou. Na Slovensku sme od 1. júla 2022 obmedzili používanie jednocentoviek a dvojcentoviek za účelom obmedzenia obehu týchto drobných mincí. Dôvodom na tento krok bolo vždy v histórii a platí to aj dnes, že kov obsiahnutý v týchto minciach má vyššiu hodnotu ako jej nominál. Platenie s nimi je naďalej možné, no pokiaľ platíte v hotovosti, suma sa zaokrúhľuje podľa špeciálneho vzorca. Zamedzenie jednocentových a dvojcentových mincí v obehu by malo pomôcť životnému prostrediu a rozpočty domácností vraj túto zmenu pocítia minimálne - to je iba politická fráza pre občanov. V priemere mesačne zaplatíme približne o 0,02 € viac ako doposiaľ, čo je naozaj minimálna zmena. Spomeňte si na prechod na €. Politická reklama: Meníme menu nie cenu. O € sa rozhoduje mimo SR, teda sme odkázaní na milosť iných, akú hodnotu budú mať naše úspory.

Obmedzenie drobných mincí v obehu sa týka len hotovostných platieb, nakoľko cieľom je minimalizovať ich používanie, rovnako už zrušili aj 500€ bankovku. Z každej strany sa snažia čo najrýchlejšie zrušiť hotovosť aby získali úplnú moc nad občanmi! Päťcentové mince zostávajú aj naďalej v platnosti a ich používanie sa obmedzovať nebude. Obmedzenie používania jedno a dvojcentoviek je novelou zákona v praxi realizované zaokrúhľovaním súm buď smerom nahor alebo nadol.

Ak sa konečná suma končí hodnotou 0,01 € alebo 0,02 €, zaokrúhľujeme nadol, teda na 0,00 € a platíme o čosi menej.. Pri sume končiacej na 0,03 €, 0,04 €, 0,05 €, 0,06 €, 0,07 € zaokrúhľujeme na 0,05 €. Pri sume končiacej na 0,08 € alebo 0,09 € zaokrúhľujeme nahor na 0,00 € a platíme o čosi viac. Ak je však cena nákupu menej ako 5 eurocentov, zaokrúhľujeme na 0,05 €, keďže nákup z pochopiteľných dôvodov nemôže byť zdarma. 

V praxi to znamená, že pri platení môžete používať jedno a dvojcentové mince, no pri vydávaní ich už naspäť nedostanete 

Ak však platíte platobnou kartou či mobilom alebo inou bezhotovostnou metódou, ceny sa v tomto prípade zaokrúhľovať nebudú. Snažte sa VŽDY platiť hotovosťou pokiaľ sa dá, tým beriete politikom argumen, že sa hotovosť používa minimálne a teda je nepotrebná.

Okrem Slovenska obmedzili používanie jednocentoviek a dvojcentoviek aj iné krajiny Európskej únie, ako napríklad Taliansko, Írsko, Fínsko, Holandsko a Belgicko. V súčasnosti o obmedzení používania drobných rokujú aj v Estónsku. Zrušenie ich používania môže navrhnúť Európska komisia, no zatiaľ sa o takomto kroku podľa všetkého neuvažuje. 

Návrh na obmedzenie používania jedno a dvojcentoviek prišiel už v júni 2020. V obehu ich je približne 522 miliónov kusov.

Postupným rušením mincí alebo bankoviek (500€ zatiaľ bola prvá) zapredaní politici plnia plány tých čo ich riadia. Zrušenie hotovsti by dalo až nepredstaviteľnú moc nad ľuďmi. O všetkých vašich nákupoch, pohyboch aj vašom pohybe by mali úplnú evidenciu ale to nie je to najhoršie. Uvedomte si ako rekordne sa štáty zadlžujú (politici ich zadlžujú v prospech bankárov), majú najvyššie dlhy v histórii, naväčší nesplatitelný dlh má USA. Cyprus pred cca 10 rokmi zdanil všetkých občanov, ktorí mali nad 100 000€ na účte dodatočnou daňou 47,5%! Krádež z úspor z účtov občanov!

Čo ak sa politici na niečí príkaz rozhodnú, že štátne dlhy sa musia zaplatiť inak štáty skrachujú? Samozrejme pre dbro nás všetkých! A tak príjmú zákon o dodatočnom zdanení všetkých účtov napr. 20% (podobný návrh bol podaný v roku 2008 pri finančnej kríze, nebol naplnený len preto lebo ľudia by hromadne vyberali hotovosť čo by položilo banky a právo na hotovosť je ešte stále daná zákonom/ústavou - do kedy?).

Máte na účte iba 1000€ z čoho ledva ako rodina prežijete, nevadí, tak mínus 200€. Predali ste práve dom? Máte na účte 200 000€, tak mínus 40 000€. Ste solventný človek a máte na účte 2milióny€, tak mínus 400 000€! A ak to nepomôže zachrániť štáty za chyby politikov, tak o rok znovu napr. mínus 30%. Nedali ste sa experimentálne zaočkovať? Pokuta okamžite stiahnutá z vášho účtu a o jej právoplatnosti sa môžete dodatočne súdiť pokiaľ vám na účte ešte zostali nejaké €. V Kanade 2021/2022 politici ukázali kam rušenie hotovosti smeruje keď protestujúcim proti plándémii vtedy ešte nezákonne zablokovali účty! O novodobom bezhotovostnom otroctve snívajú mocní tohto sveta už veľmi dlho. Zapredaní politici im pomáhajú naplniť ich plány a salámovou metódou sa blížia k jeho naplneniu.

Dnes vidíme v praxi, že nám politici hovoria, ktoré informácie sú pre nás dobré a ktoré nie. Cenzurujú weby, lekárov, opozičných politikov a iných ľudí čo hovoria iné ako politikmi predkladanú jedinú "pravdu".

V dobe bez hotovosti je viac ako isté, že nám bude povolené koľko čoho si môžeme kúpiť, aké potraviny od ktorých výrobcov lebo politikom ide o naše zdravie a oni "najlepšie vedia čo je správne". A ak nebudete poslúchať tak vám zablokujú účty alebo ako v roku 2011 v Grécku mali všetci občania obmedzený výber hotovosti na 50€ na ďeň. Budete môcť minúť denne z vami zarobených a politikmi xkrát zdanených peňazí len nimi stanovenú sumu na veci a služby ktoré vám oni dovolia.

"Vitajte v blízkej budúcnosti, digitálnom svete Centrálnych bánk a politikov ktorým ide iba o dobro nás všetkých!"

Preto odporúčam vlastniť drahé kovy a kryptomeny, ktoré si mimo dosahu pazúrov Centrálnych bánk a politikov!

Ako si kúpiť pohodlne zlato, striebro, platinu, paládium?

Ktoré kryptomeny sú zaujímavé a bezpečné, za ktorými sú TOP technológie?

Kontakujte ma rád vám podám zaujímavé informácie.

 

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.