Oplatí sa zakladať deťom sporenie? Určite áno ale kde?
08. 09. 2022

Oplatí sa zakladať deťom sporenie? Určite áno ale kde?

  Začiatok školského roka je väčšinou sprevádzaný aj zvýšenými nákladmi na výbavu našich ratolestí a okrem toho mnohým napadne aj otázka finančnej budúcnosti. Majú vaše deti založené sporenie alebo hádžu peniaze do prasiatka? Ak sa nad touto otázkou zamýšľate, je načase pozrieť sa, čo sa vám oplatí.

  Banky v súčasnosti ponúkajú množstvo finančných produktov aj pre deti, investičný horizont je v tomto prípade dlhodobý, väčšinou ide o približne 20 rokov. Otázka znie: Poznáte niekoho kto zbohatol preto, že dal peniaze do banky? Je teda vhodné pri zhodnocovaní financií nie len pre deti sa zamysleť, že kam?

  Pre dlhodobejšie sporenie pre deti je vhodné vybrať sporenie do komodít napr. fyzické zlato, striebro alebo akcií ale určite sú zaujímavé aj kryptomeny a technológie okolo nich. Vyššie zhodnotenie je možné získať práve kryptomenami ktoré sú na trhu najkratšie a to už v cca trojročnom horizonte. Akciové investičné stratégie prinesú z dlhodobého hľadiska (10 - 20 a viac rokov) očakávaný výnos 6 - 8%, ktorý je ale aj tak nižší, ako aktuálna inflácia. Z krátkodobého hľadiska sú akcie viac rizikové. Konzervatívne produkty sú menej rizikové, no taktiež prichádza k problému, ktorý spôsobuje práve už spomenutá inflácia. Nasporená suma v konečnom dôsledku môže byť kvôli inflácii hodnotovo oveľa nižšia, ako sa očakávalo. Keď toto dnes viete kde si budete od zajtra sporiť?

  Ak sa pýtate, či je vhodné z dlhodobo zameraných produktov vybrať nasporené financie v prípade potreby skôr, odpoveď je jednoznačné nie. Pri dlhodobom investovaní a správnom nastavení stratégie je možné získať zhodnotenie 6% až 8% ročne, v niektorých prípadoch aj viac. Infláciu, ktorú teraz zažívame na SR je okolo 40% a viac a na dvere nám klope ďalšie zdražovanie. Výnos 5 - 10% v konečnom dôsledku iba zníži už značnú stratu.

  Mnohí sa stále spoliehajú na takzvané stavebné sporenie, ktoré bolo kedysi veľmi populárne, no v súčasnosti je to garantovaná strata. Na získanie plnej štátnej prémie vo výške 70 eur (čo je len 2,5% ale iba pre daný rok z daného vkladu, ostatné roky je zhodnotenie vkladov ešte nižším %) je potrebné vložiť až 2800 eur ročne, čo je 233,33€ mesačne a nasporené financie je možné použiť len na bývanie. V minulosti bolo možné tieto financie použiť v podstate na čokoľvek. Keď toto dnes viete kde si budete od zajtra sporiť?

  Ak vám vaša finančná situácia dovoľuje, určite investujte pravidelne, ako aj jednorazovo. Pri pravidelnom investovaní sa vyvažujú poklesy a výnosy aj keď z menšej sumy. Pri jednorazovom investovaní v nevhodnej dobe nemusí dôjsť k očakávaným výnosom ale pri investícii v poklese môže byť zhodnotenie vašich investovaných prostriedkov veľmi zaujímavé.

  Investovať do akcií je na trhu "nespočet" možností cez rôzne banky, poisťovne a xy maklérskych spoločností. Priemerný výnos pri cca 20 ročnom horizonte je na úrovni okolo 7% preto vybrať iba jediné na porovnanie by bolo neprofesionálne voči iným. A kto vie, ktoré sú tie správne? Veď akcie tiež krachujú aj to treba brať do úvahy. Keď toto dnes viete kde si budete od zajtra sporiť?

  Naopak fyzické zlato nemôže skrachovať a je iba jedno. Ak sa rozhodnete sporiť (od 25 - 50€ mesačne) si vo fyzickom zlate najvhodnejšie sú zlaté tehličy, ktoré sú cenovo výhodnejšie ako zlaté mince. Pri minciach si priplatíte za výrobné náklady ale pri predaji sa zohľadňuje hlavne cena samotného zlata.

Cena zlata za uncu 31,103g k 8.9.2022 1720,42€

Cena zlata 9.2019 1368,62€ teda nárast hodnoty za 3 roky +25,7% ako keby 8,56% ročne.

Cena zlata 9.2017 1120,71 teda nárast hodnoty za 5 rokov +53,51% ako keby 10,7% ročne.

Cena zlata 9.2012 1337,75 teda nárast hodnoty za 10 rokov +28,60% ako keby 2,86% ročne.

Cena zlata 9.2002 328,44€ teda nárast hodnoty za 20 rokov +423,81% ako keby 21,19% ročne.

Keď toto dnes viete kde si budete od zajtra sporiť? 

  Rovnako aj Bitcoin (BTC) je jediný, prvý a najstarší ako kryptomena. Pri kryptomenách treba brať do úvahy, že cca 98% z nich na trhu nemajú opodstatnený technologický základ na to, aby prežili dlhšie obdobie. Ale pri správnom výbere je ich zhodnotenie aj za krátku dobu viac ako potešujúce.

Konkrétne pri sporení v BTC 50€ mesačne za posledné 3 roky, by ste mali k 8.9.2022 zhodnotenie +135%.

Za posledných 5 rokov, by ste mali k 8.9.2022 zhodnotenie +357%. Ak by ste sebe alebo svojim deťom odkladali napr. 50€ mesačne, za 5 rokov 3000€, tak hodnota vášho účtu by bola cca 13 695€. Keď toto dnes viete kde si budete od zajtra sporiť?

Pri iných produktoch z kryptomenového sveta majú naši klienti zhodnotenie jednorázového vkladu za 4 roky cca +32 - 100% alebo v produktoch, ktoré máme exkluzívne v ponuke od 1.10.2020 majú k dnešnému dňu zhodnotenie cca +170% za 23 mesiacov (z 1000€ na viac ako 2700€) a to vrátane aktuálneho poklesu, ktorý je práve vhodný na nákup, investíciu, sporenie (od 51€). Keď toto dnes viete kde si budete od zajtra sporiť?

Kryptomeny sú zaujímavé aj z hľadiska, že žijeme v digitálnej dobe. Viaceré štáty aj EU už dnes oznamujú, že sa aktívne pripravujú na spustenie digitálneho € ako iných svetových mien. Digitalizácia sa značne stupňuje a aj preto v najbližších rokoch kvalitné kryptomeny budú značne rásť a majú do budúcna veľký potenciál ako sa bude rozširovať ich adaptácia. Už dnes ich denne používajú stovky miliónov ľudí. Bežne sa používajú ako platidlo v celosvetovom meradle aj na Slovensku a je jedno či si kupujete oblečenie, stravu alebo auto či dom. Stačí mať platobnú kartu na kryptomeny a môžete ju používať prakticky neobmedzene kdekoľvek na čokoľvek.

  Určite je rozumné sumu, ktorú chcete sporiť, investovať mať rozdelenú do viacerých produktov.

Ak plánujete sebe alebo vašim deťom zakladať sporiaci účet alebo sporenie, kontaktujte ma rád vám pomôžem nájsť produkt, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.