Poznáte skratku RPMN?
22. 10. 2022

Poznáte skratku RPMN?

V súčasnosti môže byť získanie úveru o čosi náročnejšie ako tomu bolo doposiaľ. Väčšinou sa pozeráme na výšku úrokovej sadzby, no čo by ste nemali prehliadať je určite skutočná cena úveru. Práve preto by ste mali poznať skratku RPMN.

RPMN je ročná percentuálna miera nákladov, čo značí súhrn všetkých poplatkov a úrokov za poskytnutie úveru a teda ide o celkovú a skutočnú cenu, ktorú za úver v konečnom dôsledku zaplatíte. Na túto skratku by ste sa teda mali zamerať minimálne s rovnakou dôležitosťou, ako na výšku úrokovej sadzby.

Hoci je výška úrokovej sadzby väčšinou rozhodujúcim faktorom pri rozhodovacom procese pre výber úveru, treba sa pozrieť aj na to, aké poplatky vás čakajú. Zväčša si banky účtujú buď jednorazové alebo pravidelné poplatky za poskytnutie úveru, prípravu dokumentov, vedenie účtu, poistenie úveru a rôzne administratívne úkony, ktoré vyplývajú z poskytnutia úveru. Úroková sadzba vám v podstate povie výslednú sumu za požičané peniaze, kdežto RPMN vám odhalí celkovú sumu, ktorú za úver zaplatíte aj s poplatkami.

RPMN je tak tiež jeden z kľúčových údajov, na ktoré treba prihliadať pri porovnávaní úverov, nakoľko jeho výpočet je presne stanovený zákonom a banky tak tento údaj musia uvádzať presne a správne. Ak teda porovnávate úvery v rovnakej hodnote a s rovnakou dobou splatnosti, úver, ktorý má nižšiu RPMN by mal byť pre vás výhodnejší. 

Aj napriek tomu, že vzorec na výpočet RPMN je daný zákonom v zákone o spotrebiteľských úveroch, treba si dať pozor na výnimky, ktoré predstavujú iné poplatky. Tie sa už do RPMN započítavať nemusia a ide napríklad o poplatky za zmenu zmluvných podmienok na základe žiadosti od klienta, navýšenie či nedočerpanie úveru, expresné spracovanie úveru, neplatenie úveru, prevod financií súvisiacich so splácaním či nepovinné poistenie.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.