V Štiavnických vrchoch chcú Austrálski ťažiari investovať milióny na ťažbu zlata
30. 11. 2020

V Štiavnických vrchoch chcú Austrálski ťažiari investovať milióny na ťažbu zlata

  Slovenské podzemie dlhodobo zaujíma investorov z celého sveta. Vyťažené zlato majú dopraviť na povrch nové metódy ťažby. Predáme naše zlato za almužnu?

  Už viaceré spoločnosti z Veľkej Británie, Austrálie, Cypru, Kanady a iné si už niekoľko rokov posúvajú vzájomným spletitým predajom(už tu tvoria zisk) povolenia na hľadanie vzácnych kovov v slovenských pohoriach. Napriek vyhláseniam o výsledkoch prieskumných vrtov sa však doposiaľ žiadnej z nich našťastie pre Slovensko nepodarilo spustiť ťažbu. Pokiaľ si neťaží nerastné suroviny štát na ktorom území sa nachádzajú cez vlastné ťažobné spoločnosti tak to je vždy iba odliv zisku(kolónia). Najväčšie ropné spoločnosti ťažia ropu v afrických štátoch, ktoré sú zároveň na posledných miestach s najnižšou životnou úrovňou. Ako je to možné? 

  Ťažobná spoločnosť Prospech Limited, ktorá má licenciu na prieskum v lokalite Štiavnických vrchov, získala milióny dolárov na rozvoj aktivít na Slovensku. Financie z verejnej ponuky akcií na austrálskej burze plánuje použiť na zintenzívnenie činnosti v okolí Hodruše-Hámrov.

  V poslednom období sú na Slovensku aktívne viaceré spoločnosti z Austrálie. Práve tam v posledných rokoch vznikajú nové metódy získavania vzácnych kovov z vyťaženej horniny. Aj to dáva akcionárom ťažiarov nádej, že dokážu obísť tunajší zákaz kyanidového lúhovania alebo nepopulárnu povrchovú ťažbu.

Oba spôsoby používanej ťažby zlata neobnoviteľne poškodia prírodné prostredie a život v dannej lokalite. Ak používajú kyanidové lúhovanie alebo nepopulárnu povrchovú ťažbu na svojom vlastnom území ako budú tieto zahraničné firmy v skutočnosti pristupovať k ťažbe v našich horách na Slovensku?

  Výsledky doterajších prieskumov im umožňujú zvyšovať hodnotu ich akcií aj keď ešte ani jeden gram nevyťažili. Ťažiarom, akcionárom nejde o ochranu prírody ale iba o ochranu a násobenie ich ziskov. Aj takýmto spôsobom sa umelo nafukujú akcie, ktoré časom môžu ich majiteľom priniesť výraznú stratu.

 

    Predaj akcií

  Austrálska firma Prospech Limited sa pripravuje na vstup na austrálsku burzu (ASX). Na svojej internetovej stránke informovala, že po veľkom záujme v novembri uzavrela prvú verejnú ponuku akcií IPO(initial public offering). Firme sa za tri týždne podarilo od investorov vyzbierať 5 miliónov USD.

Hlavní pracovníci firmy Prospech Limited v minulosti pôsobili v austrálskej ťažobnej firme Bolnisi Gold. Tú v roku 2007 odkúpil veľký americký ťažiar striebra, firma Coeur d’Alene Mines. Tento obchod bol v hodnote 1,1 miliardy USD. Ťažiari z firmy Prospech Limited dnes vkladajú nádeje práve do slovenských ložísk a projekt v Hodruši-Hámroch prezentujú ako svoju vlajkovú loď. Vidia v ťažbe na Slovensku potenciál veľkého zisku, výmenou za drobné, ktoré zaplatia Slovenskému štátu? Viď. vzor dnešné kolónie západných štátov v Afrike?

Prospech Limited nie je jediným austrálskym prieskumníkom, ktorý si robí zálusk na slovenské zlaté ložiská. Austrálska ťažobná firma MetalsTech zaznamenala vlani v novembri na austrálskej burze jeden z najväčších denných nárastov hodnoty akcií, keď počas jediného dňa ich hodnota stúpla až o 500%. Výsledok prišiel po tom, ako firma oznámila plán vstúpiť do spoločnosti Ortac, ktorá má práva na zlatú baňu v Kremnici. Tamojšia baňa Šturec má podľa odhadov spoločnosti MetalsTech ťažobný potenciál viac než milión uncí zlata (asi 30 ton) pri cene z 27.11.2020 je to minimálne jeden a pól miliardy €, ktoré idú zahraničnej firme a nie SR.

    Predajú "naši" politici náš zlatý poklad za almužnu?

  Prieskumné vrty na území v Hodruši-Hámroch prebiehajú už viac ako šesť rokov. Austrálski investori sú presvedčení, že ložiská ešte ani z ďaleka nie sú vyťažené. Naopak, majú podľa nich mimoriadny potenciál. Za tisíc rokov ťažobnej histórie sa z tejto lokality podarilo získať približne 2,4 milióna uncí zlata(a kde sú dnes? vo Viedni za Rakúska Uhorska, SR bola ich kolónia), 120 miliónov uncí striebra a desaťtisíce ton ďalších kovov, ako zinok, olovo či meď. Súčasný potenciál lokality spoločnosť tiež vyčísľuje v „miliónoch uncí“ čo je pri cene z 27.11.2020 1 516,770€ za uncu je to iba pri jednom milióne uncí závratných 1 516 770 000€.

  V tomto článku sú len okrajovo spomenuté fakty, čo všetko predchádza samotnému spusteniu ťažby a nákladov na ťažbu(v Hodruši-Hámroch prebiehajú už viac ako šesť rokov len prieskumné vrty)na našom krásnom Slovensku.

  Aj toto sú dôvody prečo fyzické zlato NIKDY nemôže skrachovať. Na rozdiel od peňazí, fondov akcií, virtuálnych mien je to fyzický majetok, vzácny a nezastupiteľný nerast, jeho zásoby sú obmedzené.

Nedá sa vyrobiť, dá sa iba vyťažiť a náklady na ťažbu stúpajú každým rokom. Odhaduje sa, že do cca 15 rokov skončí väčšinová ťažba zlata.

Obmedzená ponuka x stúpajúci dopyt = rastúca cena!

Využite tento vzorec pre vašu istejšiu budúcnosť, pre krajšiu budúcnosť vašich detí.

 

AK VÁS TIETO INFORMÁCIE ZAUJALI A CHCELI BY STE SA DOZVEDIEŤ VIAC, RÁD VÁM POMÔŽEM. NAPÍŠTE MI SPRÁVU A V KRÁTKOM ČASE VÁS BUDEM KONTAKTOVAŤ. VERÍM, ŽE NÁJDEM VHODNÉ RIEŠENIE AJ PRE VÁS A BUDETE SA TAK MÔCŤ PRIDAŤ K MOJIM SPOKOJNÝM KLIENTOM.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.