Vedeli ste, že vitamín D patrí medzi tie životne dôležité? Prečo by ste si ho mali denne dopĺnať a v akej dávke?
26. 02. 2023

Vedeli ste, že vitamín D patrí medzi tie životne dôležité? Prečo by ste si ho mali denne dopĺnať a v akej dávke?

  Vitamín D je jeden z najdôležitejších mikroživín pokiaľ ide o zdravie človeka preto je konzumácia potravín s vitamínom D veľmi dôležitá. Vitamín D sa podieľa takmer na všetkých funkciách od imunity až po správnu funkciu mozgu. Vzhľadom na obmedzený výber dostupných potravín, ktoré obsahujú vitamín D, mnohí z nás nedostávajú dostatok tohto životne dôležitého vitamínu na to aby sme mohli efektívne uspokojiť potreby nášho tela.

  Nedostatok vitamínu D je veľmi častý a výrazne ovplyvňuje naše zdravie. Zaradenie rôznych potravín bohatých na vitamín D do našej stravy môže určitou mierou znížiť riziko nedostatku tohto vitamínu. Vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch sú D, E, K, A. Vitamín D nad ostatnými vitamínmi vyniká pretože veľkú časť vie telo prijať aj zo slnečných lúčov. Je tiež jedinečný v tom, že pôsobí ako steroidný hormón. Podiela sa na všetkom od regulácie hmotnosti až po zdravie kostí, vstrebávanie vápnika v čreve. Mladým ľuďom zabezpečuje zdravý rast kostí a u starších zabraňuje osteoporóze, znižovanie zápalov, podporuje bunkový rast. Ovplyvňuje viac ako 3000 génov v DNA. Receptor pre vitamín D má v tele každá bunka. Tento vitamín je v tele životne potrebný! Obsahuje ho mäso najme z rýb ako losos, pstruh, makrela ale aj vajcia (iba u sliepok chovaných vo voľno výbehu).

  Teda na čo je dobrý vitamín D? Na všetko!

Vitamín D poznáme v troch základných formách: D1 kalciferol, D2 ergokalciferol a D3 cholekalciferol.

Funkcia vitamínu D - primárna: ochrana DNA, 3000 génov, ovplyvňuje 36 orgánov: kostná dreň, črevá, prsníky, obličky, pľúca, prostata, pokožka, sietnica, žalúdok či maternica. Sekundárna: regulácia rýchlosti rastu buniek.

 Ľudský organizmus vie využiť iba dve formy vitamínu D a to D2 ergokalciferol - rastlinného pôvodu a D3 cholekalciferol - živočíšneho pôvodu. D3 vie organizmus oveľa efektívnejšie využiť. Aby všetky bioprocesy vitamínu D v tele fungovali potrebujeme kofaktory vitamínu D. Vitamín K a A, horčík, zinok, bór. Tieto vitamíny pomôžu k lepšiemu využitiu samotného vitamínu D.

Nedostatok vitamínu D sa môže prejaviť: nepokojným spánkom, svalovými kŕčami, celková únava, slabosť, bolesti svalov, kĺbov, hlavy, nesústredenosť, zápcha alebo naopak hnačka, ťažkosti s močovým mechúrom.

  Pozitívny vplyv vitamínu D na ochorenia: rakovina, vysoký krvný tlak, srdcovo cievne ochorenia, autizmus, obezita, reumatická artritída, diabetes, preklampsia, astma, cystická fibróza, svalová dystrofia, skleróza multiplex, crohnova choroba, chrípka, prechladnutie, tuberkulóza, septichémia, starnutie, makulárna degenerácia, epilepsia, migréna, depresia, rachitída, psoriáza, ekzém, nespavosť, strata sluchu, svalová slabosť, zubný kaz, periodontálna choroba, krátkozrakosť, Alzhaimerova choroba, zápalové procesy, strach, alergie, podporuje športový výkon. V posledných troch rokoch u pacietov s chrípkovým ochorením, ktorým bol podávaný vo zvýšenej dávke klesla preukázateľne úmrtnosť až o 90%.

Predávkovanie vitamínom D je veľmi vzácne a to iba pri dlhodobom užívaní extrémne vysokých denných dávok, može sa prejaviť nevolnosťou, stratou chuti do jedla. Väčšina ľudí trpí naopak veľkým nedostatkom vitamínu D. Odporúčaná denná dávka pre človeka je 2000 - 10 000 IU (medzinárodných jednotiek) podľa veku, váhy a zdravotného stavu daného človeka.

    Buď chcete riešiť zdravotné problémy alebo im chcete predchádzať.

  Vitamín D v našej zemepisnej šírke vieme získať zo slnka iba 3 - 4 mesiace v roku aj to iba vtedy ak sa pohybujeme/opaľujeme s minimálnym množstvom oblečenia. Ale ak sa pri opaľovaní natrieme ochraným faktorom 8 a viac, už vitamín D zo slnka nezískame. Zo stravy vieme získať len cca 10% z toho čo naše telo potrebuje. Počas celého roka si nevieme prirodzene zabezpečiť dostatok vitamínu D ani zo slnka ani zo stravy. Jediná cesta je suplementácia, ktorá je v tomto smere nevyhnutná. Vitamín D je potrebné dopĺňať počas celého roka pretože ho telo denno denne spotrebováva a ak má nejaký zdravotný problém spotreba ešte narastá.

Obličky a pečeň sú orgány, ktoré zodpovedajú za úpravu a vstrebávanie vitamínu D. Preto je dôležité aby boli v dobrej kondícii. Ľudia, ktorí sú vegetariáni a vegáni majú veľa krát nedostatok vitamínu D.

Vitamíny D - D3 + K2 MK7 spolu synergicky spolupracujú a maximálne podporujú ich využitelnosť, vstrebatelnosť pre organizmus. Naše telo má aj samoregeneračné schopnosti ak mu k tomu dáme to čo potrebuje.

 

Zaujali vás informácie o vitamíne D?

V 100% prírodnej, tekutej forme, bez GMO, bez chemických konzervantov v sklenenom balení si ho môžete zadovážiť napr. tu: RegenOil Liquid Gold

 

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.