Viete čo robiť, keď ste poslali peniaze na nesprávne číslo účtu?
20. 12. 2021

Viete čo robiť, keď ste poslali peniaze na nesprávne číslo účtu?

Zistiť číslo účtu podľa mena majiteľa nie je vôbec také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Táto informácia je bankové tajomstvo a dostať sa k nej môžete len vo veľmi špecifických prípadoch a bez súhlasu majiteľa účtu sa k nej s veľkou pravdepodobnosťou vôbec nedostanete.

Pokiaľ však došlo k situácii, že ste omylom poslali peniaze na nesprávny účet, máte niekoľko možností, ako to vyriešiť. Ak ste zadali nesprávne číslo účtu, je pravdepodobnosť, že nemusí existovať. Ak však zadáte nesprávne číslo účtu a ten existuje, potom nastáva problém.

Keď už ste sa ocitli v tejto nepríjemnej situácii, jedným z riešení je podať oficiálnu žiadosť do svojej banky, kde máte predmetný účet s tým, že vysvetlíte, čo sa stalo. Následne by mala banka kontaktovať banku, v ktorej sa nachádza účet, na ktorý ste omylom zaslali finančné prostriedky. Po vysvetlení a vyriešení by vám mali financie vrátiť späť na váš účet.

Tiež však môžete navštíviť pobočku banky, kam ste financie omylom zaslali s tým, aby kontaktovali majiteľa účtu so žiadosťou o vrátenie a následne došlo k zaslaniu prostriedkov späť na váš účet. 

Ako však riešiť situáciu, že vám prišli neočakávané finančné prostriedky z neznámeho účtu? Meno majiteľa účtu nezistíte a financie vrátiť nemusíte, dokiaľ vás o to nepožiada majiteľ alebo banka. Zo zákona tieto prostriedky vracať nemusíte. Pokiaľ však peniaze vrátiť chcete, môžete požiadať banku o identifikovanie platby a následne je možné platbu vrátiť.

Ak ste obdržali neočakávanú platbu od osoby, s ktorou ste si už niekedy platbu vymenili, je to jednoduchšie a viete platbu podľa údajov ľahko vrátiť späť.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.