Zarobíte v stavebnej "sporiteľni" aspoň niečo?! Ani omylom.
17. 02. 2019

Zarobíte v stavebnej "sporiteľni" aspoň niečo?! Ani omylom.

Nech slúži stavebné sporenie na čokoľvek ale na zhodnotenie vašich úspor to určite nebude!

Pokles štátnej prémie o polovicu a sprísnenie podmienok na jej získanie po 1.1.2019 spravilo stavebným sporiteľniam výrazný škrt cez rozpočet (doslova). Časy ľahkého podnikania sa im skončili, o klienta musia bojovať. So sloganom „Ťažko vysvetliť. Ľahko nasporiť.“ a deklarovaným výnosom 7,5% nedávno vyrazila do boja jedna stavebná sporiteľňa. Ak si ale myslíte, že v stavebnej sporiteľni môžete naozaj zarobiť 7,5% ročne, ste na omyle.

Stavebné sporiteľne nemali v minulosti o klientov núdzu. Vďaka pomerne štedrej štátnej prémii dokázali dlhé roky lákať mnoho slovenských domácností na vidinu ľahkého zárobku bez rizika. Málokto si už ale spočítal, že skutočný výnos v posledných rokoch dosahoval necelé dve percentá ročne.

Po novom na stavebnom sporení nezarobíte ani polovicu z toho. Aj keby ste splnili všetky podmienky na získanie maximálnej štátnej prémie, "zarobíte" menej ako 1% ročne.  

Najväčší dopad na zníženie atraktivity stavebného sporenia ale má výrazné navýšenie čiastky, ktorú musíte vložiť, ak chcete získať maximálnu štátnu prémiu čo je 2,5% = 70€. Zároveň nesmiete zarábať viac ako cca 1000€ v hrubom. Kým v roku 2018 vám na získanie štátnej prémie stačilo vložiť aspoň 1327,80€, od roku 2019 stúpla táto suma až na 2800€ čo je cez 230€ mesačne.

Niet sa teda čo diviť, že záujem o stavebné sporenie opadol. S klesajúcou obľubou stavebného sporenia ale klesajú aj zisky stavebných sporiteľní. Ich odpoveď na tento problém je ale zatiaľ pomerne komická.

V prvom rade si pri reklame danej stavebnej sporiteľni všimnite tú krásnu hviezdičku, ktorá sa nachádza hneď vedľa obrovského čísla 7,5%. Takéto hviezdičky odkazujú na presnejšie vysvetlenie podmienok a zvyčajne neveštia nič dobré. Ani tentoraz to nie je inak. Pozrime sa, čo si na vás lišiak pripravil.

Sporíte s bonusom, no aj tak nezarobíte ale isto prerobíte

Za produktom „Sporenie s bonusom“ sa skrýva pomerne jednoduchá schéma zvýhodneného úročenia v prvých troch rokoch sporenia a prakticky nulového výnosu v jeho druhej polovici.

Na prvý pohľad to možno nevyzerá zas tak zle, v skutočnosti ale nezarobíte takmer nič. Prevažnú časť výnosov vám totiž zhltnú poplatky za vedenie účtu (1,59€ mesačne, celkovo teda takmer 115€) a uzatvorenie zmluvy (20€). Nezabudnime ani na daň z výnosu, od ktorého je oslobodená iba štátna prémia, nie úroky.

Pozrime sa teda, aký výsledok by ste mohli dosiahnuť v skutočnosti. Nakoľko minimálna cieľová suma pre tento typ sporenia je 5000€, predpokladajme, že si budete šetriť ročne 834€ a celkovo počas 6 rokov investujete 5024€ (vrátane poplatku za uzatvorenie zmluvy vo výške 20€).

Celkové vklady 5024€, čistý priemerný ročný výnos 1,2%, váš zisk po zdanení po 6 rokoch cca 173€.

Skutočný ročný výnos po započítaní všetkých nákladov bude iba 1,20% ročne a po 6 rokoch sporenia zarobíte približne 173€. Okrem toho, nárok na úrokový bonus vám vznikne až po uplynutí 6 rokov sporenia a splnení všetkých podmienok. Ak si k tomuto zanedbatelnému výnosu prirátate/odrátate infláciu dajme tomu, že len 2% ročne, tak vám stavebná sporiteľňa garantuje stratu cca mínus 4,8%!!!

Ak by ste počas dohodnutej doby sporenia vypovedali zmluvu, požiadali o zmenu tarify, medziúver alebo o stavebný úver, môžete sa s úrokovým bonusom rozlúčiť. V týchto prípadoch by ste získali ročný úrok 0,1% ročne, vplyvom poplatkov a inflácii by ste ale skončili vo výraznom mínuse.

A čo tak ich vložiť jednorazovo

Dosiahli by ste mierne lepší výsledok, ak by ste na začiatku sporenia vložili jednorazovo celú zamýšľanú investíciu (5000€). Žiadna sláva to ale nebude ani v tomto prípade. Skutočný výnos bude aj v tomto prípade iba 1,55% ročne. Štátnu prémiu (2,5% z vkladov, max. 70 eur/rok) by ste totiž získali iba v prvom roku sporenia. Investícia v našich exkluzívnych produktoch by Vám aj v tomto prípade priniesla viac ako 3-násobný zisk.

Porovnanie:

Celkový vklad 5 020€ (20€ poplatok), čistý priemerný ročný výnos 1,55%, výnos po zdanení po 6 rokoch 484€.

Cez náš produkt, vklad 5 000€ (poplatok 0€), fixný ročný výnos 5,25%, výnos po 6 rokoch +1 575€.

Veľká výhoda je, že váš výnos je vám vyplácaný mesačne na váš bežný účet (z 5 000€ cca 22€ mesačne).

Príklad: investícia 10 000€ mesačne na váš účet 44€

                          20 000€ ..............................88€

                          50 000€ ..............................220€

Od investície 120 000€ je fixný ročný výnos 6,05% čo je 0,5% z vkladu mesačne vyplácané na váš účet.

Chcete sa dozvedieť viac? Kontaktujte ma.

 

V obidvoch prípadoch som počítal aj so štátnou prémiou, na ktorú po zmene podmienok mnohí z vás už pravdepodobne nebudú mať nárok. Bez štátnej prémie by váš skutočný výnos pri jednorazovej investícii 5020 eur dosiahol iba 1,32% ročne a pri pravidelnom sporení dokonca len 0,21% ročne.

Vraj „Ťažko vysvetliť. Ľahko nasporiť.“. Ako vidíte, v skutočnosti vysvetlenie nebolo vôbec ťažké. Ponuku stavebnej sporiteľni v skutočnosti lepšie vystihuje presný opak ich tvrdenia - ľahko vysvetliť, ťažko nasporiť. Maskot sporiteľni je lišiak, tak by sme asi nemali byť prekvapení, že sa správajú naozaj lišiacky. To im treba nechať. Určite im ale nenechávajte vaše peniaze.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.