Na finančný trh prichádza digitálne euro. Už ste o ňom počuli? Toto by ste mali vedieť.
02. 06. 2024

Na finančný trh prichádza digitálne euro. Už ste o ňom počuli? Toto by ste mali vedieť.

Ako už asi správne tušíte, ide o digitálnu verziu fyzických peňazí - teda eur. Nebude však fungovať ako kryptomena, no bude to doslovne digitálna verzia hotovosti, čo znamená, že podobne ako hotovosť bude centralizovaná a kontrolovaná Európskou centrálnou bankou. Ale...!!!

O výhodách počúvate a budete počuť vo všetkých médiách. Ale každá minca má dve strany aj táto digitálna!

Tento dlhoročný projekt je momentálne vo fáze intenzívnej prípravy a jeho uvedenie na trh by malo prísť najskôr v roku 2027, no momentálne nie je presný dátum spustenia určený. Digitálne euro by malo byť digitálnou verziou hotovosti, čo znamená, že by malo byť rovnako spoľahlivým platobným prostriedkom pre občanov eurozóny (preto je vyvíjaný tlak na štáty, ktoré ešte nemajú euro ako svoju menu aby ho čo najskôr prijali), čo by prinieslo absolútnu moc bankám a politikom nad všetkými platbami.

Čo prinesie digitálne euro na finančný trh?

Medzi najväčšie výhody patrí zlepšenie prístupu k finančným službám pre tých, ktorí napríklad nemajú možnosť prístupu k tradičným bankám alebo bankovým pobočkám. Oproti kryptomenám by malo byť (nie že bude) digitálne euro spoľahlivé a stabilné (žiadna mena pod kontrolov bánk nie je stabilná), nakoľko bude centralizované (pod absolútnou kontrolou bánk a politikov) a zavedenie tejto “digitálnej hotovosti” môže výrazne zvýšiť rýchlosť platieb v rámci eurozóny ale naopak aj zastaviť nepovolené platby alebo obmedziť či dokonca zmraziť účty ľuďom, ktorí sa nebudú páčiť vyvoleným.

Samozrejme existujú aj veľké riziká, s ktorými je projekt digitálneho eura spojený. Podľa kritikov môže pri digitálnom eure dôjsť (už viac krát prišlo!) k porušeniu bezpečnosti a ohrozeniu súkromia jednotlivých používateľov prostredníctvom sledovania transakcií. Už si nebudete môcť anonymne kúpiť od suseda vajíčka alebo zákusky aj táto trasakcia buď pod dohľadom a do budúcna bude určite zdaňovaná. Tiež môže dôjsť k ohrozeniu komerčných bánk, ak by došlo k masívnemu odlivu vkladov do digitálnych peňaženiek Európskej centrálnej banky.

Čo nám reálne hrozí a nedávno sa aj stalo nám ukázali protesty proti plándémii v Kanade. Protestujúcim vodičom ktorých legitimizovali aj podľa ŠPZ ako aj protestujúcich občanov podľa občianskeho zablokovali účty. Ak by nebola hotovosť boli by bez akýchkoľvek prostriedkov jedním kliknutím politikmi do klávesnice.

Na Slovensku nás bez modrého papierika ani do obchodu nechceli pustiť, kontrolovali pri prechode z okresu do okresu. Ak by vtedy mali digitálne euro tak by nás doslova vypli, obmedzili každého a na základe biometrického občianskeho preukazu s čipom by presne vedeli kto bol koľkokrát na testoch a teda či má ten modrý covid pas reálne a ak nie tak... viď nižšie v texte. Umelo predlžovaný výnimočný stav na Slovensku je oproti možnostiam obmedzeniam slobody digitálneho eura rozprávka na dobrú noc. Absolútna moc, absolútne otroctvo!

V roku 2011 v Grécku (v rámci záchrany pred krachom atď.) obmedzili výber z bankomatov na 50€ na deň a podobne ale vo vyššej sume obmedzili aj prevod. Hotovsť mala vtedy úplne inú, vyššiu hodnotu!

Zhruba o rok neskôr na Cypre zdanili všetky účty nad 100 000€ daňou 47,5%  (podmienka EU aby Cypru poskytla pôžičku)! Od začiatku informácií o tomto kroku (prednesenie zákona, schválenie a uvedenie do platnosti) až po zdanenie boli všetky účty súkromných osôb ako aj právnických osôb blokované. Po 15 dňoch a po odrátaní čiastky všetky účty politici odblokovali. Pre predstavu: zdedili ste dom ktorý ste práve predali alebo ste si za celý život našetrili 1000 000€, tak vám odrátali 475 000€. Že vy nemáte 100 000eur na účte? Tak ich odrátajú vášmu zamestnávateľovi. Váš plat bude jedna z možností kde to pocítite. Doslova krádež na občanov za chybné rozhodnutia bankárov a politikov.

Už dávnejšie som písal článok ako sa EU politici zahrávajú s dodatočným zdanením všetkých občanov resp.ich účtov 10% alebo k dnešku aj 20% daňou čím by sa dlh EU znížil na úroveň spred roku 2008. Ale to sa nedá pokiaľ nebudú mať ideálne všetky štáty jednotnú digitálnu menu. PL, CZ, HU a daľšie štáty ich občania by sa vyhli tomuto zdaneniu a občania by začali húfne zadržiavať a zhromažďovať hotovosť. Preto takýto krok musí byť vykonaný naraz a celoplošne! Viď článok z roku 2019. Všetko čo je v ňom sa za 5 rokov potvrdilo a zhoršilo! https://luboscesnek.sk/clanok/bundesbank-pri-hrozbe-statneho-bankrotu-najskor-zdanit-majetok-obcanov

Ďalšia možnosť je expirácia peňazí. Aby sa ekonomika štátu/EU hýbala musíte mínať svoje peniaze, nie šetriť. Ak nemáte peniaze tak zadlžovať sa! Teda jedna z reálne vyslovených možností je ak svoje peniaze neminiete napr.do 3mes tak vám odrátajú 20 - 30% z vášho účtu alebo aj všetky.

Mínate viac peňazí ako je politikmi povolený limit na cigarety, alkohol, nezdravé jedlá, sladkosti, mäso, oblečenie, benzín alebo ste sa nepodrobili nejakým štátnym nariadeniam tak vám jednoducho obmedzia denný limit alebo množstevný za ktorý si viete daný tovar alebo službu nakúpiť alebo vám ho vôbec neumožnia nakúpiť. Keďže všetky transakcie budú plne pod kontrolou. Akonáhle vám niekto z vášho okolia nakúpi ten tovar či službu tak aj tam "zasvieti červená" kontrolka a aj on môže mať obmedzený účet poprípade ešte aj pokutu, ktorú si v sekunde banka odráta.

Mínate viac vody ako je dovolený priemer? Prekurujte domácnosť na viac ako je odporúčaných 19"? Kúrite drevom? Dodatočné zdanenie alebo v rámci zelenej EU obmedzenie na nákup vody, palivového dreva atď..

Ďalšou z možností je že nebudete môcť zaplatiť ďalej ako napr.15min od vášho bydliska a cesty do práce. Teda ak si natankujete plnú nádrž a prejdete 500km niekam (výlet, príbuzným na návštevu) čo vám neni z xy dôvodov (napríklad emisných) dovolené, tak sa už domov autom nedostanete. Ak si k tomu prirátate, že pri platbách musíte použiť vaše identifikačné údaje či už telefón alebo občiansky preukaz s čipom tak ani lístok na vlak či autobus si nekúpite, budete pod absolútnou kontrolou bánk a politikov.

Absolútna moc, absolútne otroctvo!

Môže digitálne euro nahradiť klasické bankové účty?

Digitálne euro je v podstate forma centrálnej bankovej digitálnej meny, nakoľko bude kontrolované a vydávané práve Európskou centrálnou bankou. Ide o verejný, platobný prostriedok, krytý (čo znamená krytý? euro stratilo za 25r cca 80% svojej hodnoty!) priamo Európskou centrálnou bankou a EU má historicky navyšší stále narastajúci dlh! Tradičné “digitálne” platby, či už kartou alebo smartfónom a podobne sú sprostredkované cez komerčné banky a platobné spoločnosti, ktoré sú spojené so súkromnými bankovými účtami, využívajúcimi rôzne ďalšie služby. Digitálne euro teda bankový účet nenahrádza (zatiaľ).

Zmiznú bankové poplatky?

Bankové poplatky nezmiznú úplne, no môžu (dnes sa používa hotovosť oveľa menej ako pred 20 rokmi a poplatov je neporovnateľne viac a sú oveľa vyššie) byť oveľa nižšie, nakoľko táto “mena” bude fungovať len v infraštruktúre Európskej centrálnej banky a nebude tak potrebné platiť poplatky pre sprostredkovateľov. Výhodné to môže byť napríklad pre maloobchod, ktorý nebude musieť platiť za terminál pre platbu kartou platobnej spoločnosti alebo sprostredkovateľovi.

Európska centrálna banka sľubuje (všetci politici sľubujú a ...) aj vysoké štandardy ochrany pre používateľov digitálneho eura, s tým, že všetky transakcie budú anonymizované, podobne ako je je to pri hotovosti (pri hotovosti sú plne anonymné, digitálne euro bude plne pod dohľadom). Digitálne euro sľubuje prístup aj ľuďom, ktorí nemajú zriadený bankový účet. Ten je v súčasnosti potrebný pre to, aby ste mohli byť vlastníkom platobnej karty. Týmto by sa vraj mala zabezpečiť lepšia finančná inklúzia a dosah na ich majetok na ktorý pri hotovosti nemajú dosah.

Digitálne euro teda nebude ani nová kryptomena, ani nový investičný nástroj. Ide o súkromné peniaze pod absolútnou kontrolou Európskej centrálnej banky a politikov, ktoré vôbec nebudú rovné hotovosti.

Vždy a všade plaťte hotovosťou a ak sa to nedá zvážte či tam potrebujete nakúpiť. Každým nákupom platobnou kartou, telefónom, hodinkami dávate vietor do plachiet politikom, ktorí chcú zrušiť hotovosť a nastoliť tak absolútnu nadvládu nad občanmi.

Našťastie aj tu existuje možnosť ako si ochrániť svoj majetok pred týmito hrozbami.

AK VÁS TIETO INFORMÁCIE ZAUJALI A CHCELI BY STE SA DOZVEDIEŤ VIAC, TAK VÁM RÁD POMÔŽEM. NAPÍŠTE MI SPRÁVU A V KRÁTKOM ČASE VÁS BUDEM KONTAKTOVAŤ.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.