Pozor, média o tom zámerne neinformujú! Centrálne banky rekordne kupujú zlato.
13. 02. 2020

Pozor, média o tom zámerne neinformujú! Centrálne banky rekordne kupujú zlato.

  V minulom roku nám zlato ukázalo svoju silu. Svoju púť zakončilo na veľmi zaujímavých hodnotách, konkrétne vyše + 20% zisku. Zaradilo sa tak na popredné miesta najvýnosnejších investícií za rok 2019. 

Na začiatku roku sme boli svedkovia pozvolného vzostupu, začiatkom januára bola cena okolo 1 125,270 € / Oz. Zlato sa vybralo býčím smerom, a tento smer si drží aj v roku 2020. K 12.2. jeho cena ešte narástla na 1 434,830 € čo je + 27,5% Vyzerá to, že rok 2019 bol rokom, kedy zlato znovu potvrdilo svoje kvality bezpečného prístavu.

  Minulý rok sa niesol v znamení veľkého množstva ekonomických a politických udalostí, ktoré v rôznej miere ovplyvňovali trh s drahými kovmi. Tento rok začal tak, ako by chcel ten minulý ešte viac prekonať. Pokiaľ bude v tomto duchu pokračovať ďalej, zlato dostane ďalšiu šancu obhájiť prvé miesto.

  Veľkým hnacím motorom dopytu po zlate boli v minulom roku centrálne banky. Ich chuť nakupovať zlato bola podľa posledných správ natoľko silná, že sa skoro vyrovnala rekordnému roku 2018. Vtedy do rezerv centrálných bank pribudlo vyše 656 ton, najviac od roku 1971. Podľa nových správ Svetové rady pre zlato (WGC) nahromadily centrálné banky v roku 2019 zhruba 650,3 tony fyzického zlata. Za tieto dva rekordné roky dosiahli centrálne banky nákup vyše 1 300 ton, to je viacej ako tretina ročnej celosvetovej tažby.

“Centrálne banky majú tri hlavné ciele, keď uvažujú o rezervných aktívach:

udržať ich aktíva v bezpečí, udržiavať svoje aktíva likvidné a podporiť výnosy,” …

“Zlato môže pomôcť splniť všetky tri politické ciele.”

  Nič nenasvedčuje tomu, že sa apetít centrálných bánk v tomto roku zníži. Je velmi zajímavé sledovať myslenie bankárov naprieč kontinentami. Veľa rokov sa zlata skôr zbavovali. V posledných 30 rokov každý rok končil v mínuse, tzn. čistými predajmi až do roku 2009. Krátko po vypuknutí krízy sa myslenie bankárov zmenilo, v roku 2010 prvý krát nákupy prekonali predaje a posledné roky padá rekord za rekordem.

Ponúka sa otázka: Vedia centrálné banky niečo, čo my nevieme? Alebo sa snažia "iba" diverzifikovať svoje portfólia, aby boli odolnejší proti blížiacím sa krízám? Tak, či onak, bankári zrejme dobre vedia, že fyzické zlato nieje len dlhodobou ochranou majetku proti znehodnoteniu. V poslednej kríze si aj oni opäť pripomenuli, že je to aktívum, ktoré hrá svoju veľkú úlohu v dobe, kedy ekonomika spomaľuje. A to, že čoskoro spomalí, je skoro tak isté, ako že po tejto zime príde jar a potom znovu leto. Striedanie konjunktúry a recesie sa v ekonomike opakuje so železnou pravidelnosťou, rovnako ako sa v prírode menia ročné obdobia. Aktuálne svet čaká, či príde "niečo veľké".

  Kríza aj dnes môže mať podobu dramatického prepadu. Spustiť to môže akákoľvek silná negatívna udalosť s celosvetovým dopadom. Vojenský konflikt USA s Iránom alebo teraz šíriaci sa Koronovírus a pod.. Za predpokladu upokojenia sa celosvetovej situácie, zapojením nástrojov monetárnej politiky sa môže centrálným bankám (americkému FEDu, európskej ECB alebo čínskej PBC) podariť cyklus spomaliť. To by prinieslo pozitívum v podobe stabilnejšieho vývoja svetového hospodárstva. Negatívnym vedľajším produktom však bude zasypanie trhu likviditou v podobe ničím nekrytých peňazí idúce ruka v ruke so znižovaním úrokov na extrémne nízke úrovne (tzn. prakticky nulový výnos z držania hotovosti a ďalších cenných papierov - sporiace účty, štátne dlhopisy atď.). Dnes máme vďaka týmto desiatkam nových miliárd € ktoré banky mesačne vytvárajú doslova zo vzduchu a ich následne tlačia do ekonomiky, tak za následok to má, že úroky na sporiacich účtoch v bankách sú na úrovni 0,01 - 0,1% p.a.(vaša garantovaná strata). A to je živná pôda pre zlato(aj + 20% za rok).

  Čo je na celej situácii najviac zaujímavé je pozícia centrálných bánk. Na jednej strane tlačením nových nekrytých peňazí devalvujú vlastné meny(znehodnocujú úspory občanov v peniazoch), na strane druhej nakupujú fyzické zlato, ktoré z tejto situácie profituje. Keď sa nad tým zamyslíme, tak v čí prospech? Zistíme, že toto počínanie dáva zmysel. Peniaze sú prostriedkom pre pohyb ekonomík a ako také historicky devalvujú. Zlato je historickým prostriedkom pre uchovanie hodnoty a vyplatí sa ho preto mať v portfóliu. Nič viac v tom nieje, banky sa iba chovajú racionálne. Rovnako tak, ako veľa veľkých či menších investorov po celom svete.

  Fyzické zlato je už po tisícročia vnímáné ako pojistka pre tažké časy. V minulosti, celé dlhé tisícročia, si vždy dokázalo svoju hodnotu a kupnú silu udržať – na rozdiel od bežných peňazí. Hodnotu si držalo vždy aj za čias vojen, politických prevratov, kríz a svetových pandémií.
 
Nárast hodnoty zlata v € za posledný rok k 11.2. 2019 - 12.2.2020 + 27,89%.
Nárast hodnoty zlata v € za posledných 5 rokov + 32,76%.
Nárast hodnoty zlata v € za posledných 10 rokov + 80,4%.
Nárast hodnoty zlata v € za posledných 15 rokov + 342,64%.
Nárast hodnoty zlata v € za posledných 20 rokov + 346,31%.
 
Ak nevlastníte fyzické zlato tak o tento zisk ste prišli. Je čas to napraviť!
 
  Otvoriť si účet vedený vo fyzickom zlate, bez poplatkov a viazanosti, ktorý ochráni a zhodnotí váš majetok je pri tom také jednoduché. Je úplne jedno či si naň budete posielať pravidelne alebo nepravidelne 25€ alebo 2500€.
 
 
AK VÁS TIETO INFORMÁCIE ZAUJALI A CHCELI BY STE SA DOZVEDIEŤ VIAC, TAK VÁM RÁD POMÔŽEM. NAPÍŠTE MI SPRÁVU A V KRÁTKOM ČASE VÁS BUDEM KONTAKTOVAŤ. VERÍM, ŽE NÁJDEM VHODNÉ RIEŠENIE AJ PRE VÁS A BUDETE SA TAK MÔCŤ PRIDAŤ K MOJIM SPOKOJNÝM KLIENTOM.

 
Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.