Stráca stavebné sporenie svoju atraktivitu? Toto sú najväčšie zmeny, ktoré nás tento rok čakajú
22. 01. 2020

Stráca stavebné sporenie svoju atraktivitu? Toto sú najväčšie zmeny, ktoré nás tento rok čakajú

Stavebné sporenie získalo úplne novú podobu, čo bolo dôsledkom toho, že za celé obdobie jeho vývoja sa nič podstatné nemenilo a produkt sa stával zastaraným, nevýhodným. Práve počas minulého roka boli navrhnuté a schválené najväčšie zmeny od jeho samotného vzniku. Spĺňate stále podmienky na získanie štátnej prémie? Bude stavebné sporenie pre sporiteľov naďalej atraktívne?


Výška štátnej prémie prešla výraznou zmenou. Doposiaľ bola maximálna výška štátnej prémie 5 %, v súčasnosti môžete ročne získať štátnu prémiu len vo výške 2,5 %. Inflácia na SR sa pohybuje okolo 3% čo znamená, že v stavebnom "sporení" prerobíte cca 0,5% ročne. Máte garanrovanú stratu! Nárok na získanie štátnej prémie taktiež nemá každý, možnosť získať štátnu prémiu priamo súvisí s príjmom sporiteľa. Príjem sporiteľa nesmie presiahnuť 1,3 násobok priemernej mzdy v hospodárstve, ktorá výška sa počíta z priemernej mzdy predchádzajúceho kalendárneho roka. Pokiaľ vaše hrubé mesačné príjmy nepresiahli výšku približne 1 500 eur, nárok na štátnu prémiu máte. Ak ste zarobili viac, sporiť môžete, no štátnu prémiu nezískate.


Ak chcete získať štátnu prémiu, je potrebné sporiť a pravidelne vkladať na nasporenie sumy 2 800 eur. To je potrebná suma vkladov, pri ktorej vzniká nárok na získanie maximálnej štátnej prémie. Mesačne tak musíte vložiť 233,30 eur, aby ste potrebnú sumu nasporili. Pozor však na to, kedy stavebné sporenie uzatvárate. Pokiaľ začnete sporiť až v druhej polovici kalendárneho roka, nemôžete vložiť jednorazovo potrebnú sumu a čakať, že dostanete plnú výšku štátnej prémie. Nové opatrenie totiž povoľuje získať len polovicu štátnej prémie, pokiaľ ste začali sporiť až v druhej polovici kalendárneho roka.


Výška štátnej prémie bola 11. septembra 2019 ustanovená Ministerstvom financií Slovenskej republiky na 2,5 % z celkovej sumy všetkých ročných vkladov do maximálnej nominálnej výšky 70 eur.

Vy vložíte 2800€ a bude vám pripísaný výnos 70€ = 2,5%. Ale pozor to je iba na danný vklad v danný rok. Nasledujúci rok máte pripísanú štátnu prémiu k dannému roku a sume, nie opakovane k predchádzajúcemu roku. Čím sa vaša strata výrazne zväčšuje.


V súčasnosti je percentuálne výška štátnej prémie na historickom minime a kvôli rôznym poplatkom stavebných sporiteľní tento produkt už nevyzerá pre sporiteľov lákavo.

Pokiaľ chcete mať istotu sporenia a chcete mať aj nadinflačný výnos moji klienti veľmi radi výužívajú tieto dva produktny s pevním zhodnotením svojich financií. 

https://luboscesnek.sk/pevny-rocny-zisk-5-25-pre-vas#pevny-rocny-zisk-5-25-pre-vas

https://luboscesnek.sk/zelena-energia-vam-prinasa-istych-5-25-7-5-rocne

 

AK VÁS TIETO INFORMÁCIE ZAUJALI A CHCELI BY STE SA DOZVEDIEŤ VIAC, TAK VÁM RÁD POMÔŽEM. NAPÍŠTE MI SPRÁVU A V KRÁTKOM ČASE VÁS BUDEM KONTAKTOVAŤ. VERÍM, ŽE NÁJDEM VHODNÉ RIEŠENIE AJ PRE VÁS A BUDETE SA TAK MÔCŤ PRIDAŤ K MOJIM SPOKOJNÝM KLIENTOM.

Ľuboš Cesnek
Autor: Ľuboš Cesnek

Pre mňa to nie je práca ale poslanie, pomáhať ľuďom chrániť ich zdravie a zhodnocovať ich majetok, pre krajšiu budúcnosť.